Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Guvernul a dat notă proiectelor…

Guvernul a dat notă proiectelor legislative ale PDM privind reducerea numărului deputaților și demiterea acestora

Ministerul Justiției (MJ) a analizat inițiativele legislative prin care Partidul Democrat din Moldova (PDM) încearcă să pună în practică rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, la care majoritatea alegătorilor au votat pentru „reducerea numărului deputaților de la 101 la 61” și pentru „revocarea din funcție a deputaților, dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile”.

Avizele formulate de MJ referitor la cele două proiecte legislative au fost aprobate de către Guvern la ședința de astăzi, 26 iulie.

Referitor la inițiativa prin care PDM propune crearea unui grup de lucru care va elabora proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției în sensul reducerii numărului de deputați în Parlament, Ministerul Justiției susține că „nu este judicioasă”, deoarece democrații nu ar prezenta informații „în privința aspectelor care ar justifica necesarul numărului de 61 deputați.”

În aviz, MJ susține că „la stabilirea numărului actual de parlamentari s-a ținut cont de factori precum mărimea statului, numărul populației, forma de guvernământ, structura de stat, numărul de unități administrativ-teritoriale și de statele cu populații similare”, respectiv, „este necesar a analiza dacă prin aplicarea acestora se va asigura eficientizarea activității Parlamentului, funcționalitatea organelor sale de lucru și ale serviciilor proprii ale acestora”.

Cât ține de inițiativa PDM privind formarea unui grup de lucru pentru modificarea Constituției în sensul introducerii posibilității de a demite deputații care nu și-ar îndeplini „corespunzător atribuțiile”, Ministerul Justiției susține că „irevocabilitatea mandatului parlamentar este un principiu de bază general acceptat al democrațiilor europene” și că adoptarea unui asemnea proiect „nu ar fi în spiritul prevederilor Hotărârii Curții Constituționale nr. 8 din 19 iunie 2012, recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și a dezideratului integrării europene a R. Moldova”.

La 24 februarie 2019, odată cu alegerile parlamentare, a avut loc un referendum republican consultativ, organizat la inițiativa PDM, la care cetățenii au fost întrebați, dacă sunt de acord cu reducerea de la 101 la 61 a deputaților și demiterea lor atunci când nu-și îndeplinesc corespunzător funcțiile. Majoritatea participanților la referendum au votat „pentru”, rezultatele fiind validate.