O nouă tentativă eșuată. Majoritatea parlamentară nu vrea să discute despre furtul miliardului

După ce anterior a fost solicitată audierea șefiei Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție, precum și a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, propuneri ce au fost respinse de majoritatea parlamentară, unii deputați au adus din nou în discuție acest subiect. Fracțiunea Partidului Liberal a solicitat audierea procurorului general Eduard Harunjen, propunere care nici de această dată nu a fost susținută.

„Din 2014, până în prezent, de câte ori a plecat președintele Parlamentului sau prim-ministrul la Bruxelles sau alte vizite, de fiecare dată se promitea partenerilor europeni și cetățenilor că va fi investigat furtul miliardului, cei vinovați vor fi trași la răspundere, iar banii vor fi întorși. Cunoaștem că câțiva executori ai acestui jaf, cum ar fi Ilan Șor, este primar de Orhei, iar furtul miliardului stă pe loc. Banii nu se întorc, iar oamenii sunt numiți în funcții publice. Procurorul general, de când este în funcție, nu a întreprins nimic pentru ca dosarul să meargă în judecată și persoanele complice să poartă răspundere pentru furtul miliardului și falimentare a trei bănci. Cred că este timpul ca procurorul general să ne spună care e motivul pentru care de patru ani dosarul nu este transmis în judecată și este ținut undeva pe poliță”, a menționat Mihai Ghimpu, președintele fracțiunii PL.

Discursul liberalului i-a indignat pe mai mulți socialiști, iar Vlad Batrâncea l-a acuzat pe Mihai Ghimpu de fățărnicie.

„Cât de principiali devin politicienii când trec în opoziție. Vă aduc aminte că atunci când am protestat în fața Parlamentului și Băncii Naționale a Moldovei, precum și sediul partidului dvs și am vorbit despre furtul miliardelor furate,  ați declarat atunci că sunt manipulări și  minciuni și că sectorul bancar este stabil. Vă aduc aminte că pentru acest furt, tot fracțiunea dvs și majoritatea ați votat un set de legi care au permis efectuare acelor operațiuni ilegale. Tot dvs ați partajat funcții în stat, ilegal. […] Informați Parlamentul când îl veți condamna nepotul dvs, Dorin Drăguțanu, care a fost guvernator al Băncii Naționale a R. Moldova, care a participat și contribuit direct la furtul miliardului”, a replicat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

Liderul fracțiunii PL i-a întors acuzația lui Batrâncea, menționând că în calitate de deputat a vorbit mereu despre furtul miliardului, începând cu anul 2011 și că nu a votat nici un set de legi, or acestea au fost fost votat de Guvern.

Ulterior și fracțiunea PSRM a cerut audierea prim-ministrului și al guvernatorului BNM pentru a raporta informațiile conținute în raportul Kroll2. Majoritatea Parlamentară nu a susținut însă nici una dintre cele două propuneri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Sandu

    Este ancheta care merge, cei care cer in fiecare saptamana sa iasa procurorul in fata lor sunt niste populisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *