Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: „Sistemul educațional din…

Maia Sandu: „Sistemul educațional din R. Moldova trebuie salvat, nu sărbătorit”

Astăzi, 1 septembrie, s-a început un nou an de studii. În acest sens, mai mulți oficiali au venit cu mesaje de felicitare adresate elevilor, învățătorilor și părinților.

„Astăzi ar trebui să sărbătorim școala, educația, în general. Doar că, din păcate, sistemul educațional din R. Moldova trebuie salvat, nu sărbătorit. Insuficiența de cadre didactice, atacurile politice asupra oamenilor din sistem, abandonarea reformelor de către guvernare, proasta finanțare au adus sistemul educațional într-o situație dramatică”, este de părere Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate și fosta ministră a Educației.

„O guvernare care ajunge la putere prin minciună și care folosește propaganda pentru a se menține la putere nu are nevoie de o societate educată, care să gândească liber… Noi avem nevoie de o asemenea societate! Haideți să sărbătorim cadrele didactice care, în pofida tuturor dificultăților, reușesc să-i ajute pe copii și tineri să învețe să facă diferența dintre adevăr și minciună, care știu cum să le stimuleze curiozitatea, să-i ajute să-și descopere pasiunile și să-i încurajeze să-și urmeze visurile. Haideți să sărbătorim oamenii din sistemul educațional care, prin exemplul propriu, îi învață pe tineri cum să-și trăiască viața cu demnitate. Haideți să-i susținem moral pe acești oameni de care, în mare parte, depinde viitorul copiilor acestei țări. Haideți să ne ajutăm copiii să crească drepți într-o țară condusă de o guvernare strâmbă”, a îndemnat Sandu, printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

Totodată, cu un mesaj de felicitare a venit și premierul Pavel Filip, prin care i-a îndemnat pe elevi să studieze ceea ce le place și să se bucure de anii de şcoală.

„Învăţaţi de la profesorii voştri, de la colegi şi luaţi tot ce este mai bun din ce vă oferă această etapă. Ştiu că aveţi aspiraţii ambițioase, iar educația e primul pas spre a vi le îndeplini. Succesul se construieşte cărămidă cu cărămidă şi doar şcoala poate fi fundaţia acestei construcţii. Găsiţi-vă menirea, îmbrăţişaţi-vă pasiunile pentru că numai aşa veţi fi oameni liberi, puternici, veţi putea discerne şi vă veţi putea alege drumul corect. Dragi profesori, părinţi, colegi, haideţi să îi îndrumăm, să îi încurajăm şi să încercăm să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru ca fiecare elev din ţara noastră să aibă acces la condiţii decente de a învăţa. Numai o societate educată poate fi o societate sănătoasă, iar Moldova modernă trebuie să se construiască pe competenţă, responsabilitate şi respect. Succes în noul an”, a declarat premierul.

Nu a uitat de primul sunet și Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. Acesta a postat pe o rețea de socializare, în limba rusă, un mesaj de felicitare mai emoțional:

„1 septembrie este o zi importantă pentru fiecare. În această zi mergem la școală sau, când creștem mari, îi ducem pe copii noștri la primul sunet.  Probabil aceasta este una dintre cele mai romantice și frumoase zile din an. De fiecare dată, la primul sunet am lacrimi de bucurie și nostalgie… Cu această ocazie îi felicit pe toți învățătorii, părinții și copii. Îmi pare rău că nu pot să particip la careul organizat în orașul Bălți. Le doresc profesorilor elevi cuminți și sârguiincioși, iar elevilor mult succes și nu trebuie să uităm că vom trece ușor peste toate doar dacă vom fi deștepți și sârguincioși”, a scris primarul orașului Bălți.

Mai târziu, a venit cu un mesaj de felicitare și șeful statului Igor Dodon. Acesta a promis că are să facă tot posibilul ca să nu fie închise școlile. „Adresez sincere felicitări tuturor elevilor, părinţilor şi profesorilor cu prilejul începutului noului an şcolar – 1 septembrie. Sărbătoarea zilei de 1 septembrie pentru noi toți reprezintă o asociere cu primul sunet de clopoţel, primul profesor şi multe emoţii. Este un început de noi descoperiri… Vom depune toate efoturile ca instituțiile de învățământ din satele si orașele noastre să nu fie închise. Vom identifica soluții de motivare și majorare a salariilor cadrelor didactice. În mod special vom ține cont de necesitățile școlilor din regiunea respectivă pentru a acorda sprijinul necesar în vederea bunei lor funcționări”, a declarat Dodon.