Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Şedința Parlamentului: A fost…

LIVE Şedința Parlamentului: A fost prezentat raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară

Astăzi, 17 octombrie, în cadrul ședinței Parlamentului a fost audiat raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare. De asemenea, deputații au examinat proiectul de hotărâre privind activitatea Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

12.53: Ședința s-a încheiat.

12.50: a fost votat proiectul de hotărâre privind activitatea Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale. Potrivit proiectului, termenul de activitate a comisiei urmează să fie prelungit cu 60 de zi.

12:48: Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare a fost aprobat de Parlament.

11.45: Deputatul Blocului ACUM, Lilian Carp, Frauda bancară demonstrează metoda clasică de capturare a instituţiilor statului iar iar acţiunile au fost dirijate de la sesizarea Curţii Constituţionale”.

11.28: Dumitru Alaiba, deputatul Blocului ACUM, „Prin acest raport spunem oamenilor adevărul. Acest raport recunoaşte ceea ce trebuia de recunoscut demult. Acei din opoziţie care au părăsit sala să nu să se victimizeze şi să spună ce anume este fals în acest raport”.

10.49: Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a anunțat că a primit o informație de la Procuratura Anticorupție care îi confirmă că pe numele soțului Zinaidei Greceanîi este pornită o cauză penală. Totodată, aceasta a propus prelungirea activităţii Comiei şi participarea unui deputat a fracţiunii Şor în componenţa comisiei de anchetă.

10.25: Fracțiunea Partidului Șor se arată nemulțumită de faptul că opoziția nu a fost prezentă în componența comisiei de anchetă.

10.14: Audierea raportului comisiei de anchetă s-a încheiat. A început runda de întrebări.

10.07: Comisia de anchetă privind frauda bancară propune revocarea viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu. „ (…) Beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost grupările lui Plahotniuc, Șor și Filat” (…) „În anii 2011-2012 deja exista panul unui atac regizat a Băncii de economii din partea grupării lui Plahotniuc”, susţine Slusari.

09.35: Alexandru Slusari prezintă raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare.

09.25: Fracțiunea PDM a părăsit sala de ședință, în semn de protest față de raportul privind frauda bancară, ce urmează a fi prezentat de preşedintele Comisiei Alexandru Slusari. Această comisie este pertinentă. S-a refuzat ca la lucrările comisiei să participe opoziția. A fost un instrument de justiție publică”, a declarat Candu.

09.22: Urmează a fi audiat raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare.

09.20: Proiectul de moțiune urmează să fie analizat de Comisia Juridică, iar ulterior să fie inclus pe agenda Parlamentului.

09.15: Partidul Democrat înaintează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Anunțul a fost făcut de deputatul PD, Andrian Candu. „Programul de guvernare nu poate fi numit așa, ci mai mult niște intenții. Analizând cele patru luni de activitate constatăm doar eșecuri care au adus prejudicii mai ales în domeniul economic și social”, a declarat Candu.