Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Declarațiile Maiei Sandu după…

VIDEO Declarațiile Maiei Sandu după întrevederea cu Angela Merkel

Foto: lrt.lt

Maia Sandu întreprinde prima sa vizită oficială în calitate de prim-ministru la Berlin. Prim-ministra a fost întâmpinată de cancelarul german, Angela Merkel, cu onoruri militare.

După ceremonia oficială de întâmpinare, prim-ministra Maia Sandu a susținut o conferință de presă alături de cancelarul german. În discursul său, Sandu a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat anterior, menționând că țara noastră își ia angajamentul de a urmări parcursul european.

„Sunt onorată de invitația de a întâlni unul dintre cei mai respectați lideri din Europa, o femeie care a ghidat germanii în Europa prin vremuri dificile. Suportul dvs. pentru R. Moldova a fost constant și nu s-a bazat pe interese. Din păcate, fostul Guvern s-a bazat pe interesele personale, în loc să construiască instituții democratice. Știu că sunteți dezamăgiți de mai mulți politicieni din R. Moldova și sunt aici pentru ca să vă rog să credeți că Moldova este un stat funcțional”, a declarat Sandu. 

Prim-ministra R. Moldova a subliniat că în fața noii guvernări se află sarcina dificilă de a lupta cu corupția și de a reforma instituțiile de stat, iar această transformare va dura: „Niciun stat în tranziție nu poate atinge aceste scopuri repede, dar este importantă direcția și motivele care ne ghidează”.

Maia Sandu a mai precizat că în procesul de reformare a sistemului, în pozițiile cheie din stat, urmează a fi puse persoane competente și independente, care nu vor primi ordine din partea actorilor politici.

„Nu vom mai spune doar că suntem europeni, dar vom face schimbări în R. Moldova pentru a fi acceptați în UE ca membri cu instituții democratice funcționale. Contăm pe sprijinul dvs. în transformarea R. Moldova într-un stat european de succes”, a conchis Maia Sandu.

La rândul său, cancelarul federal a declarat că Germania se bucură de faptul că R. Moldova este condusă de forțe europene și că relația dintre cele două țări a fost bună până acum și se va baza și în continuare pe suport. 

„Știm că nu este ușor să transformi un sistem în care corupția a fost iminentă”, a concluzionat Merkel.

Potrivit ambasadorului R. Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, agenda vizitei Maiei Sandu la Berlin ar include mai multe întrevederi la nivel înalt, printre care cea cu preşedintele Bundestag-ului, Wolfgang Schäuble, și cea cu ministrul Afacerilor Europene, Michael Roth. Totodată, potrivit ambasadorului, aceasta ar urma să efectueze o vizită la Fundaţia „Konrad Adenauer”.

Aceasta este cea de-a patra vizită efectuată în străinătate de către Maia Sandu în calitate de prim-ministră a R. Moldova, după ce a avut întrevederi la București, Kiev și Bruxelles.

Foto: lrt.lt