Îngrijorarea Consiliului Europei privind invalidarea alegerilor locale de la Chișinău

Președinta Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, Gudrun MOSLER-TÖRNSTRÖM, și-a exprimat profunda îngrijorare  în legătură cu invalidarea alegerilor locale din capitala R. Moldova. Reacția vine în urma deciziei Curții de Apel Chișinău, care a menținut hotărârea primei instanțe de nevalidare a mandatului de primar general al mun. Chișinău. 

Într-o declarație a instituției europene se menționează că rezultatele alegerilor și evenimentele post-electorale vor fi discutate în cadrul reuniunii de monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale care va avea loc pe 28 iunie în Büyükcekmece, la Istanbul.

„Transparența, imparțialitatea și independența sunt părți integrante ale patrimoniului democratic european. Acestea includ toate fazele procesului electoral, inclusiv deciziile post-electorale. Respectarea rezultatelor alegerilor autentice este de o importanță primordială pentru stabilitatea democratică a unei țări și a Europei în ansamblu. Hotărârea Judecătoriei din Chișinău de a nu valida rezultatele alegerilor din 3 iunie 2018 și de respingere  a recursului depus de  Andrei Năstase, care a câștigat acest alegeri, de Curtea de Apel Chișinău, ridică numeroase probleme, în special legate de valorile de bază ale tradiției electorale și democratice europene “, a declarat președinta Congresului.

Oficialulul european a mai  precizat că alegerile locale din 20 mai, din Chișinău, Bălți și alte cinci localități, au fost monitorizate de Congres și au fost considerate în conformitate cu standardele democratice.

„Nevalidarea alegerilor de la Chișinău din 3 iunie a surprins și a ridicat întrebări cu privire la transparență și proporționalitate. Rapoartele despre deciziile instanțelor  de judecată sunt un semn îngrijorător pentru noi în cadrul Congresului, având în vedere situația dificilă a democrației locale cu care Chișinăul se confruntă într-o perioadă prea lungă “, a concluzionat Gudrun-MOSLER TÖRNSTRÖM.

Consiliul Europei este o organizație internațională, cu sediul la Strasbourg, formată în 1959. Organizația întrunește 47 state membre, R. Moldova fiind membră din 1995. Obiectivele principale ale Consiliului Europei sunt protecția drepturilor omului, democrației pluraliste și a statului de drept.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Nu le pasa lor, mafiotilor cu tupeu obraznic, nici de reactia Europei. nici de reactia poporului. Or, ei, politrucii, s-au implicat deschis, prin mijloace specifice KGB-iste si banditesti, in razboi cu cetatenii si cu partenerii de dezvoltare. Au pus tara pe butuci, au nesocotit electoratul si au legalizat ticalosia, agresiunea, infractiunea, razbunarea cu nesupusii. E dictatura, dlor! E dictatura de Ev Mediu intunecat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *