Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Discursul Maiei Sandu în Parlament:…

Discursul Maiei Sandu în Parlament: Dodon a criticat acest Guvern mai mult decât a criticat Guvernul PDM în trei ani

Foto: gov.md

Înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură, Maia Sandu a ținut un discurs în fața deputaților, pentru a trece în revistă toate realizările Guvernului în primele cinci luni de activitate. Aceasta a făcut un apel către deputați, să acționeze în interesele cetățenilor, și a menționat că această moțiune a apărut din frica de un procuror independent.

De ce vă aflați aici? De ce sunteți deputați? Cred că răspunsul la această întrebare va ghida decizia dvs de astăzi și sper că măcar unii dintre dvs să conștientizeze responsaiblitatea pe care o poartă în fața cetățenilor. În paralel, zilele astea se întâmplă cu o rapiditate uimitoare lucruri bizare. Mai întâi, PDM, aflat în opoziție, nu mai vrea să dea jos Guvernul și își retrage moțiunea. Ulterior, PSRM care a votat pt acest Guvern, înaintează o moțiune de cenzură pentru a scăpa de actualul cabinet de miniștri”, a declarat prim-ministra.

Maia Sandu a mai menționat că socialiștii își construiesc moțiunea pe false acuzații despre înrăutățirea situației sociale și economice a țării și „aruncă toate pietrele în Guvern”.

„Unde vedeți dvs. înrăutățirea situației sociale și economice? Singura înrăutățire a situației economice este pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Pentru oamenii cinstiți am gândit un buget al solidarității care să vină în ajutorul celor nevoiași. Cetățenii nu s-au așteptat la miracole în 5 luni, ei înțeleg și apreciază un guvern responsabil, format din miniștri cinstiți, care au venit în aceste funcții pentru a face mai bună viața oamenilor”, a spus șefa cabinetului de miniștri.

În discursul său, Maia Sandu a trecut în revistă realizările Guvernului în domeniul economic și social, precizând că în cinci luni de zile, Executivul „a închis robinete la vamă”, „a oprit scheme de stoarcere de bani” și „a oprit achiziții frauduloase”.

„După luni de muncă dezinteresată, încep să se vadă rezultatele. Și se pare că asta vă sperie. Ați fi preferat un guvern docil, orb la schemele ilegale, controlabil? Sau poate ați sperat că guvernul nu va reuși, știind foarte bine problemele grave moștenite și gaura de circa 4 miliarde de lei în buget. Vă sperie un guvern care acționează doar în interesul oamenilor și care a reușit nu doar să plătească la timp salariile și pensiile, ci să găsească bani pentru majorările prevăzute în bugetul pentru 2020. De ce ați vrea să scăpați de noi? De ce ați intenționa să dați jos acest Guvern credibil în fața donatorilor și onest în fața oamenilor?”, a menționat Sandu.

Cu referire la reforma justiției, prim-ministra a declarat că socialiștii își doresc ca aceasta, din nou, să se afle la cheremul politicului.

„Justiția lui Plahotniuc a mai avut o practică eficientă – suspendarea președintelui Republicii Moldova pe 5 minute pentru a promova proiectele pe care acesta refuza să le promulge. Nu țin minte de câte ori a fost Igor Dodon suspendat pe cinci minute, de 5 sau 6 ori, domnule Bolea, mă puteți ajuta? Nu țineți minte nici Dvs.? De multe ori. Și oamenii nu înțeleg de ce președintele Dodon a fost atât de tăcut în trecut și este atât de vorbăreț acum. Președintele Dodon în trei luni a criticat acest Guvern mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani. De ce tăcea când era suspendat pentru 5 minute, de ce nu se putea proteja de injustiția lui Plahotniuc nici pe sine, nici pe colegii săi socialiști? Justiția controlată de Plahotniuc a intoxicat toată țara – sunt convinsă că mulți dintre dvs cunosc foarte bine această armă și au trăit în frică ei înșiși mult timp. O astfel de stare de lucruri nu poate fi continuată. Justiția trebuie să devină liberă, așa încât toți oamenii din această țară să poată fi liberi”, a adăugat Sandu.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău decid, astăzi, 12 noiembrie, soarta Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Pentru ca moțiunea socialiștilor să treacă de Parlament este necesar ca să fie susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință. Socialiștii, 36 la număr, nu au voturile necesare, astfel că Guvernul condus de Maia Sandu ar putea cădea doar dacă deputați din Partidul Democrat (PDM) sau Partidul Politic Șor (PPȘ) ar vota pentru împreună cu PSRM.