Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Cum ar putea fi selectat noul procuror general

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Anterior, Legea Procuraturii a fost modificată astfel încât modalitatea de selectare a procurorului general să aibă loc în două etape. Mai exact, modificările prevedeau că pretendenții la funcția de procuror erau selectați de către o comisie de concurs instituită de Ministerul Justiției, iar mai apoi, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) selecta, din lista elaborată de comisie, un singur candidat pe care urma să îl înainteze președintelui pentru numirea în funcție.

Acum că rezultatele concursului au fost anulate, ministra Justiției a declarat în cadrul ședinței Guvernului că se propun noi modifică la Legea Procuraturii. De această dată, în locul comisiei de concurs, se propune ca prim-ministrul să fie cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

„Prim-ministrul preselectează conform proceduri cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și transmite lista candidaților și dosarele acestora la CSP”, a menționat Stamate.

Ministra Justiției a propus și o nouă redacție pentru procedura de revocare a procurorului general. Astfel, procurorul general va putea fi revocat din funcție la sesizarea președintelui, prim-ministrului sau ministrului Justiției. În acest sens, prim-ministrul va putea institui o comisie pentru evaluarea activității procurorului general în caz de imixtiune ilegală în activitatea unui alt procuror sau în caz de intervenție legală de orice natură pe lângă autorități, instituții ori funcționari, pentru soluționarea oricărei chestiuni, sau în caz de comitere a unor acțiuni ce afectează grav imaginea procuraturii sau independența procurorilor.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui proiect de lege organică sau ordinară. Dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat în cadrul unui briefing de presă că urmează să emită un ordin prin care va anula rezultatele concursului pentru selectarea celor patru candidați la fotoliul de procuror general. Ministra își motivează poziția prin faptul că membrii comisiei nu au avut suficient acces la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și pentru că unii membri au apreciat disproporționat unii candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *