După ce a aterizat de la Moscova, Dodon a mers direct la cinematograf

Acum un an, Igor Dodon câștiga alegerile prezidențiale, devenind astfel președintele R. Moldova. În această zi, șeful statului a ales să se afle în capitala Federației Ruse unde, susține acesta, s-a aflat într-o vizită de lucru. Proaspăt revenit de la Moscova, Dodon participă în aceste clipe la premiera filmului documentar „Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul său.

Lansarea primului episod al filmului are loc la cinematograful „Patria-Loteanu” din capitală. Într-o postare pe pagina sa de facebook, șeful statului anunță că imediat după evenimentul de lansare, filmul va fi difuzat pe diverse canale media, inclusiv la TV și pe internet. Filmul reprezintă o tentativă a președintelui Dodon „de a povesti tuturor şi fiecăruia în parte care anume este istoria adevărată a neamului”.

La 23 decembrie curent, Igor Dodon împlinește un an de la investirea sa în funcția de șef al statului, nu s-a întâlnit niciodată şi nici nu a explicat dacă urmează să se întâlnească cu omologii singurelor state vecine ale R. Moldova- România şi Ucraina.

ZdG a scris că până în prezent, Igor Dodon a avut 6 întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima vizită la Moscova a avut loc la 17 ianuarie 2017. După cum a menţionat însuşi Igor Dodon, „este prima vizită oficială după alegerea mea şi prima vizită oficială a preşedintelui Moldovei din anul 2008”. La exact două luni distanţă aceştia se întâlnesc din nou, pe 17 martie. Următoarele întâlniri au avut loc în ritm şi mai alert: la mai puţin de o lună, la 14 aprilie, cei doi s-au întâlnit la Bişkek, Kîrgîzstan, apoi peste alte 3 săptămâni – la 9 mai, în Piaţa Roşie de la Moscova, şi în mai puţin de o lună, la 2 iunie, în cadrul Formului Economic din Sankt Petersburg. Pe parcursul verii, Dodon nu s-a văzut cu Putin, dar la 10 octombrie s-a reîntâlnit cu preşedintele Rusiei la Soci, în cadrul şedinţei Consiliului Şefilor de State ale CSI. De asemenea, în acest răstimp, Igor Dodon a avut o întâlnire cu şeful Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi două întâlniri cu Dmitri Rogozin, vicepremierul Federaţiei Ruse.

Chiar dacă România este ţara care oferă un sprijin financiar substanţial, sub formă de granturi şi finanţări pentru repararea grădiniţelor, spitalelor, pentru alte proiecte în educaţie şi sănătate de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent de etnie sau viziune politică, Igor Dodon a reuşit doar o întrevedere cu ambasadorul României, în satul său de baştină, Sadova, unde ambasadorul Daniel Ioniţă a participat la inaugurarea grădiniţei reparate din fondurile statului vecin.

Igor Dodon nu a avut, de asemenea, nicio întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, sau cu premierul de la Kiev, Vladimir Hroisman, care recent a întreprins o vizită la Chişinău. Nu există date despre vreo întâlnire a preşedintelui Dodon cu ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatîşin. Mai mult ca atât, Dodon şi-a permis declaraţii acuzatoare la adresa ambelor state, ceea ce a scandalizat opinia publică şi a dus la răcirea relaţiilor cu ambele state vecine.

Deși nu a avut întrevederi oficiale nici cu liderii statelor UE, Igor Dodon și-a permis pe parcursul acestui an câteva vacanțe în statele Uniunii Europene, inclusiv în Grecia și Italia.

 

Foto: facebook.com/stanley vartanian


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. valeriu

    nam cuvinte de prostia acestui presedinte al prostiei si ipocriziei ,eu nu pot inteleje cum poate el sa declare aceste inventii ale rusilor despre limba romina. de la tribuna principala al statului r,Moldova ca noi vb limba.. moldoveneasca..El are incipuire ca noi suntem toti in mintea lui .rusine draji moldoveni cum de am permis ca la asa post sa ajunga un analfabet /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *