(doc) Alina Zotea îi cere șefului ANRE să argumenteze majorarea prețurilor la carburanți

Deputata din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal (PL), Alina Zotea-Durnea, i-a expediat o solicitare directorului general al Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, prin care îi cere explicații cu privire la majorarea prețului la carburanți, în condițiile în care dolarul american înregistrează o scădere semnificativă în raport cu moneda națională.

Liberala solicită „respectuos prezentarea în scris a argumentelor ce au stat la baza majorării prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților, reieșind din faptul că rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Bnaca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice anterioare datei stabilirii prețului etse în continuă creștere”.

ANRE a stabilit noile prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale pentru perioada 30 mai – 12 iunie curent. Astfel, de mâine, un litru de benzină va costa 19 lei și 79 de bani, cu 64 de bani mai mult decât astăzi, iar pentru un litru de motorină șoferii vor achita 17 lei și 75 de bani, prețul fiind cu 66 de bani mai scump.

Preţurile plafon stabilite la fiecare două săptămâni de către ANRE au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Foto antet: facebook.com/alina.lainess
Autor: Nicoleta Braghiș, stagiară

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *