Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dialog cu purtătorul de cuvânt…

Dialog cu purtătorul de cuvânt al PDM, despre cum democrații vor organiza o manifestație cu 50 de mii de participanți

Începând de mâine, 5 iunie, și până pe 9 iunie, Piața Marii Adunări Naționale a fost rezervată de Partidul Democrat pentru organizarea manifestațiilor „sub formă de întâlniri publice cu electoratul”. PDM evită însă să facă publice informații despre scopul și modul în care va organiza mitingurile și oferă detalii cu țârâita instituțiilor de presă. În timp ce jurnaliștii nu știu când va fi organizat evenimentul, care va fi programul acestuia, cine va participa, și cât vor dura mitingurile, democrații se așteptă ca la manifestația lor să vină 50 de mii de participanți, sau cel puțin asta au declarat în cererea pe care au depus-o la Primărie.

Pentru că la 31 mai deputatul democrat Sergiu Sîrbu declara că este prematur să ne ofere detalii despre manifestația ce urmează a fi organizată, l-am contactat azi pe Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM, pentru a afla dacă măcar cu o zi înainte de miting poate afla și presa despre ce pune la cale partidul. Gamurari nu ne-a oferit însă prea multe detalii, oferind răspunsuri incerte și fără a ne comunica dacă totuși va fi organizat mâine mitingul sau nu.

Reporter: – Mitingul va fi organizat mâine în PMAN?

Vitalie Gamurari: – Nu pot să vă dau un răspuns. Știu doar că e rezervat. Ulterior vă vom spune care va fi programul și cu ce ne vom ocupa.

R: – Cine sunt participanții care sunt așteptați la miting?

V.G. : – Simpatizanții PDM, membrii partidului. Nu vorbesc de electorat, fiindcă e un cuvânt mai larg. În principiu, cei care au susținut PDM și cei care vor să suțină PDM.

R: – Cum au fost informați simpatizanții despre mitingul pe care partidul îl va organiza?

V.G. : – Informația a fost transmisă și este și în teritoriu.

R: – Dacă nu ne puteți confirma că manifestația e organizată mâine, atunci cum vor ști participanții când să vină la miting? Cum îi veți informa?

V.G. : – Faptul că a fost rezervat câteva zile e un indicator ca să vedem care sunt solicitările din partea participanților și atunci conducerea partidului va lua în considerație aceste aspecte.

R: – Cum se așteaptă partidul ca la manifestație să vină 50 de mii de oameni dacă nu știți când va fi organizată această manifestație?

V.G. : – Nu sunt sigur că vor fi 50 de mii de participanți. Este vorba despre această capacitate cate poate încăpea în PMAN. Organizarea manifestațiilor anterioare a demonstrat că există capacitate.

R: – Organizați mitingurile în timpul săptămânii, atunci când oamenii sunt la serviciu. Membrii partidului și simpatizanții PDM nu vor fi la serviciu?

V.G. : – Fiecare este responsabil când este la serviciu și cum își organizează ziua.

Vitalie Gamurari a mai subliniat că manifestațiile care vor fi organizate de PDM nu vor avea caracter de protest și vor fi simple întrevederi cu susținătorii partidului. Purtătorul de cuvânt al democraților mai presupune că la manifestație se va discuta despre rezultatele partidului, viziunile și reformele implementate de guvernare.

Pregătiri pentru mitingul PDM

În timp ce Partidul Democrat evită să facă publice informații despre mitingul pe care urmează să îl organizeze în centrul Capitalei, viceprimarul Nistor Grozavu a semnat o dispoziție din care am putea deduce faptul că democrații pregătesc o manifestație de amploare.

Potrivit dispoziției semnată la 3 iunie de Grozavu, PDM urmează să instaleze o scenă în PMAN, să aducă aparataj de sonorizare, bannere, tomberoane, dar și blocuri sanitate. Totodată, bună desfășurare a manifestației va fi asigurată de Inspectoratul General al Poliției.

„Inspectoratul General al Poliției va acorda ajutorul necesar solicitat de către organizatorul întrunirii pentru asigurarea ordinii publice și va stopa, în caz de necesitate, transportul pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Maria Cebotari și Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni”, se precizează în dispoziție.

Potrivit calendarului de întruniri al Primăriei mun. Chișinău, Partidul Democrat (PDM) planifică, în perioada 5-9 iunie, mai multe manifestații sub formă de întâlniri publice cu electoratul în centrul capitalei. Manifestațiile ar urma să se desfășoare în PMAN, la Parlament, dar și la Președinția R. Moldova.