Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Despre ce au discutat Nicu…

Despre ce au discutat Nicu Popescu și Teodor Meleșcanu la București

R. Moldova este ferm ancorată în spațiul european, iar federalizarea țării nu va avea loc, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, în cadrul întrevederii la București cu omologul său român, Teodor Meleșcanu.

Potrivit ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, România va impulsiona proiectele de interconectare în domeniul energetic cu R. Moldova.

Am discutat și despre relevanța majoră acordată de România  reglementării conflictului din regiunea Transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității R. Moldova. Obiectivul strategic al României în relația cu R. Moldova rămâne susținerea fermă a agendei europene, a spus Teodor Meleșcanu.

La rândul său, ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a menționat că R. Moldova este ferm ancorată în spațiul european, iar federalizarea țării nu va avea loc. Totodată, Popescu a mai declarat că România a fost primul stat care a apelat la autorităţlire din R. Moldova să sigure un transfer paşnic al puterii și că ţara vecină a jucat un rol decisiv în acea tranziţie paşnică a puterii la Chişinău. 

R. Moldova are un singur vector de politică externă, acela de integrare în Uniunea Europeană. Moldova este deja ferm și ireversibil ancorată în spațiul european. Anul trecut, 68% din exporturile de mărfuri au ajuns în UE, iar peste 20% au ajuns în România. Federalizarea R. Moldova nu este pe agenda politică a țării. În plan bilateral, este important pentru noi să colaborăm cu România, să deblocăm proiectele noastre, să accelerăm construcția conductei de gaz de la Ungheni spre Chișinău” susține Nicu Popescu.

Totodată, Maia Sandu, va întreprinde mâine, 2 iulie, prima sa vizită la București în calitate de prim-ministru. Agenda vizitei nu a fost încă definitivată.

Prim-ministra a declarat că vizita sa va dura o singură zi, iar pe agendă are programate întrevederi cu președintele român, Klaus Iohannis, care i-a și făcut anterior invitația la București. Totodată, Maia Sandu urmează să aibă o întrevedere și cu prim-ministra României, Viorica Dăncilă.