„Cum putem să vorbim despre un stat de drept atunci când legile adoptate sunt strâmbe?”

Mai multe organizații neguvernamentale se opun adoptării legii privind „liberalizarea capitalului”, adică eliberarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice, care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora până la 15 aprilie 2017 şi plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. Iniţiativa propune introducerea interdicţiei de sancţionare ulterioară a funcţionarilor publici pentru încălcările săvârşite. Proiectul îi are ca autori pe mai mulţi deputaţi din majoritatea de la guvernare, inclusiv Preşedintele Parlamentului.

„Riscul spălării banilor este mare, pentru că se fac premize legale pentru unele persoane care obțin averea prin acte de corupție sau care au multe firme offshore. De asemenea, prin această lege, unii funcționari pot să ia împrumuturi sau credite, astfel majorându-și averea în mod artificial, pe care o vor include în declarația de avere, ca apoi să poată comite mai multe acte de corupție pentru a-și majora averea prin tot felul de scheme”, opinează Adrian Lupușor, director executiv Expert Grup.

„Nu este posibil ca proiecte de acte legislative să fie adoptate fără avizul guvernului. Însă, acest lucru a fost făcut. De asemenea, este obligatorie expertiza Centrului Național Anticorupție (CNA), dar lipsește și ea. De ce se grăbesc să adopte această lege? Această grabă ne face să credem că scopul acestui proiect de lege este altul decât cel declarat sau se urmărește ceva și mai grav. Cerem retragerea acestui proiect de lege și regândirea conceptului de la baza acestui proiect de lege. Iar în cazul în care acest proiect de lege va fi adoptat, în versiunea în care este, înseamnă că nu avem un stat de drept. Legile stau la baza unui stat de drept, iar în cazul în care legea este strâmbă, atunci cum putem vorbi despre un stat de drept?”, se întreabă Nadejda Hriptievschi, directoarea de programe a Centrului de Resurse Juridice din Molodva.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. alex kooper

  Ma intreb ca cite organizatii neguvernamentale si nelegal finantate, desi si neeuropene dupa cum se vede, ave,m , noi?
  Imensul UE sustine inaintarea acestei legi care sunt o lectie pentru majoritatea statelor proeuropene? Sau avem milionari care vor sa fuga de asa ceva. Cine isi aminteste de ce fugea Gerard Depardieu? De Impozite da?

 2. Ianus

  Oamenii lui Filat si Topa chiar ne au pe toti de prosti? Ce ei cred ca noi nu cunoastem faptul ca aceasta lege va ajunge la cei de la FMI si va fi examinat de expertii de acolo si in caz ca vor fi gasite unele scapari ele vor fi inlaturate?

  • Dracon

   Pai asa spun expertii de la Jurnal iar proprietarii celor de la Jurnal si ZdG fiind membri aceluias clan, era si de asteptat ca vor promova aceleas minciuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *