Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia Europeană: Noul Guvern al…

Comisia Europeană: Noul Guvern al R. Moldova a adoptat o serie de programe axate pe reformele urgente

În raportul anual privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, care va fi abordat la reuniunea anuală a Consiliului de asociere UE–Republica Moldova de la Bruxelles, la 30 septembrie, Comisia Europeană menționează că, după schimbarea, în luna iunie, a guvernării, țara noastră a pus în aplicare reformele-cheie menite să oprească deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, astfel încât cetățenii să poată beneficia pe deplin de avantajele oferite de acord.

Raportul arată că, deși reformele din sectorul economic și bancar au continuat pe parcursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, urmărirea penală a fraudelor bancare din 2014 și asigurarea pluralismului mass-mediei au rămas în urmă.

Conform unui comunicat emis de Comisia Europeană, vicepreședinta Federica Mogherini și-a exprimat speranța că „autoritățile își vor onora angajamentele asumate și vor pune în aplicare Acordul ambițios dintre UE și Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri”. 

„Ne afirmăm disponibilitatea de a continua să acordăm asistență Republicii Moldova în acest proces, fiindcă prețuim foarte mult prietenia noastră”, a declarat Mogherini.

În același timp, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a menționat că „suntem pregătiți să ne intensificăm și mai mult sprijinul financiar și consilierea, ca răspuns la programul solid de reforme al Guvernului. Toate acestea sunt semnale clare ale aprecierii noastre cu privire la măsurile luate deja și constituie o încurajare oferită autorităților de a continua pe calea ambițioasă a reformelor”.

„Guvernul care a preluat puterea în luna iunie curent s-a angajat să pună în aplicare Acordul de Asociere, inclusiv a dispozițiile privind Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare, cu respectarea deplină a principiilor fundamentale ale acordului. Executivul a adoptat o serie de programe axate pe reformele urgente și a luat măsuri semnificative, în special în ceea ce privește cadrul electoral, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor statului”, menționează Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană precizează că, drept răspuns la acțiunile noii guvernări, a fost reluată acordarea asistenței pentru sprijin bugetar și au fost semnate trei acorduri de finanțare, a căror valoare totală este de aproape 55 de milioane de euro.