Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CNA – fabrică de lux…

CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor. Ce spune Bogdan Zumbreanu?

Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA) desemnat câștigător al concursului pentru fotoliul de șef al instituției, a răspuns astăzi la întrebările deputaților din Parlament, înainte ca aceștia să se pronunțe prin vot asupra numirii sale în funcție.

Aleșii poporului l-au întrebat pe Zumbreanu cum se întâmplă ca instituția la care activează, cea care ar trebui, prin competențele legale pe care le deține,  să lupte împotriva corupției, are un număr atât de mare de angajați cu imobile de lux.

„Știu la ce vă referiți. La investigațiile care au apărut recent în Ziarul de Gardă. Felicit pe jurnaliștii care au documentat bine acest caz și ne-au permis să ne expunem la acest subiect… Rudele angajaților CNA au dreptul la proprietăți. Atâta timp cât nu există probe că aceste imobile nu aparțin rudelor, ci angajaților Centrului Național Anticorupție, atunci nu putem face nimic. Dacă voi fi numit șef CNA voi avea discuții serioase cu fiecare angajat. Am să mă clarific personal cu fiecare situație în parte. Totodată, voi convinge angajații să fie mai modești, chiar dacă dețin imobile de lux”, a menționat Zumbreanu.

După runda de întrebări și răspunsuri, deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au anunțat că nu vor vota pentru numirea lui Zumbreanu la funcția de șef CNA, motivând că nu sunt de acord cu felul în care au fost evaluați candidații.

Ziarul de Gardă a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a demonstrat că majoritatea angajaților CNA, cu salarii lunare de circa 20 de mii de lei, conduc bolizi de lux şi locuiesc în case sau apartamente spaţioase, care costă milioane de lei.

Deşi într-un spot anticorupţie, realizat la comanda Centrului, se spune că, de fapt, „corupţie e atunci când casa e înscrisă pe soacră, maşina pe cumnat, când eşti nevoit să ascunzi tot ce ai agonisit”, o parte dintre angajaţii instituţiei conduc maşini care nu sunt înregistrate pe numele lor, iar unii dintre ei nici măcar nu le înscriu în declaraţiile de avere şi interese.

Bogdan Zumbreanu a fost desemnat la 13 decembrie câștigător al concursului pentru funcția de director al instituției anticorupție cu votul a șapte deputați din Comisia juridică, numiri și imunități. Acesta a fost considerat de specialiștii din domeniu principalul favorit pentru fotoliul de director al CNA.

Bogdan Zumbreanu activează în instituția anticorupție încă din perioada când acesta se numea Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC). Tot din acea perioadă, numele lui Zumbreanu se regăsește în lista persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova la CtEDO în cel puțin trei dosare.

Câștigătorul concursului de șef al CNA este căsătorit cu Irina Serbulenco, fiica fostei viceministre a Sănătății, Aliona Serbulenco, tot ea, membră a Partidului Democrat din Moldova.

În competiția pentru șefia CNA, Bogdan Zumbreanu i-a avut drept contracandidați pe Igor Carlașuc, șeful Direcției generale asigurare operativă din cadrul instituției și profesorii universitari, Sava Maimescu, de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Veaceslav Guțan, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”.