Cârnaț și Strătilă nu renunță la lupta pentru șefia ANI și vor să fie testați repetat cu detectorul de minciuni

Cei doi pretendenți la șefia Autorității Naționale de Integritate (ANI), Teodor Cârnați și Victor Strătilă, care au picat testul la poligraf și, respectiv, au fost descalificați din concurs, solicită Consiliului de Integritate (CI) al ANI anularea deciziei prin care aceștia au fost excluși și cer să fie supuși repetat testului comportamentului simulat, dar să fie evaluați de un expert independent. În cadrul ședinței CI din 23 octombrie, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț au criticat atât prevederile legale aplicate în ultima etapă a concursului, dar și profesionalismul expertului de la Centrul Național Anticorupție (CNA) care a testat candidații.

Victor Strătilă, invitat în ședința CI pentru a-și expune solicitările, a declarat că raportul expertului care l-a testat la poligraf este unul fals, deoarece în activitatea sa profesională de până acum a dovedit imparțialitate politică, dar și pentru că declarația sa de avere combate răspunsul poligrafului precum că ar fi acumulat averi necuvenite. „Nu am palate, alte bunuri, în toată viața mea nu am primit foloase necuvenite”, a declarat Strătilă.

Totodată, Strătilă a declarat că după ce a primit rezultatele testului la care a fost supus în cadrul concursului pentru șefia ANI, care afirmă că ar fi spus minciuni, acesta a găsit pe internet contactele unui expert din Ucraina și a mers acolo pentru a realiza un test repetat. Victor Strătilă le-a prezentat membrilor Consiliului de Integritate raportul testului susținut în Ucraina și a declarat că acesta arată cu totul alte rezultate.

Actualul vicepreședinte în exercițiu al ANI a criticat și calitatea raportului, de o pagină și jumătate, întocmit de expertul CNA, prezentând, pentru comparație, cum arată raportul expertului din țara vecină, cu șase pagini și grafice explicite.

Victor Strătilă susține că imediat după ce a fost descalificat din concurs pe baza rezultatelor testului la poligraf, a solicitat șefului CNA, Viorel Chetraru anularea testului. În același timp, Victor Strătilă a solicitat efectuarea testării repetate, doar că aceasta să fie realizată de un expert străin, deoarece nu are încredere în cei din țară. Membrii CI au replicat însă faptul că legislația aplicată în acest caz prevede efectuarea testării de către un expert acreditat în R. Moldova.

La rândul său, Teodor Cârnaț, cel care a renunțat la mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după ce a picat testul la poligraf, pentru a nu afecta imaginea instituției, a declarat că personal a fost unul dintre susținătorii introducerii probei cu poligraful pentru judecători. Totodată, Cârnaț a precizat că a răspuns sincer și explicativ la întrebările expertului, de aceea este nedumerit de rezultatele afișate.

Teodor Cârnaț afirmă că a discutat aproape cinci ore cu psihologul, în cadrul testului, despre viața sa privată și profesională.

Acesta susține că niciodată nu a primit foloase necuvenite și nu a încălcat legea, iar deciziile sale nu au fost niciodată influențate. Totodată acesta a recunoscut că la universitate vinde studenților cărțile sale, iar la ziua de naștere, colegii din CSM i-au dăruit bani în loc de cadouri, știind că are o familie numeroasă.

Acesta a declarat că imobilele pe care le deține le-a construit înainte de a obține o funcție publică și că le-a transmis spre gestiune surorii sale.

„Am fost șocat precum că am mințit. Acest test nu poate aprecia integritatea mea ca persoană care 45 de ani activez”, s-a arătat nedumerit Teodor Cârnaț, precizând că în baza acestui rezultat putea fi șantajabil, de aceea a renunțat la mandatul CSM.

Teodor Cârnaț a explicat că legea ANI nu prevede posibilitatea contestării rezultatelor testului, fapt ce vine în contradicție cu Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat, care permite contestarea. Totodată, Cârnaț a declarat că are încredere în instituțiile statului, de aceea acceptă să susțină testul repetat, urmând să fie evaluat de un alt expert.

Membrii CI au intrat în deliberare pentru a lua o decizie în privința solicitărilor celor doi. La scurt timp, aceștia au revenit și au decis să respingă cererile celor doi candidați. „Cererile candidaților se resping, pe motiv că asemenea proceduri nu sunt aplicabile în cadrul concursului pentru suplinirea funcției de președinte al ANI”, a precizat Sergiu Ostaf. Hotărârea a fost aprobată cu cinci voturi pro și o abținere, Ostaf fiind cel care s-a abținut. Decizia membrilor CI este cu drept de atac în instanța de judecată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Sergiu Boscaneanu

    Stimate Carnat.

    Dumneata tea-i nascut la 26 Februarie 1972, Holercani si sppui ca activezi de 45 de ani. Poate stau prost cu matematica, dar ca cu numerile stau foarte bine. dumneata ai inceput sa activezi din momentul cand mama dumneata te-a nascut la Maternitate? De unde mata ai 45 de activitate pe cand varsta nu corespunde cu anii de munca? Si apropo, Dumneata tot vorbesti de Integritate atunci aici uitativa, la Jurnal.md din 14 Aprilie 2014, dumneata spunea ca ai fost in SUA la stagiune si primeai cate $1000 saptamanal. Bine, nu va neg faptul, dar dumneata daca ai asa cum zici Integritate, poti sa dovedesti ca ai forma W-2 de la Fiscul American cate sa arate cat ai primit si platit cotezatiile de taxe la Fiscul din SUA? Daca ai primit bani in SUA legal, cu siguranta poti arata forma W-2, si atunci putem discuta de integritate!
    Cu respect, Sergiu din SUA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *