Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Schemă de eschivare de…

VIDEO Schemă de eschivare de la impozitarea a peste 8,5 milioane de lei. Organele de drept au pus sechestru pe un BMW X3

Sursa foto: PCCOCS

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCOCS) și Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță deconspirarea unei scheme de eschivare de la impozitarea a peste 8 500 000 de lei de către un centru de apel din Chișinău, care presta servicii în Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat al PCOCS, schema ar fi fost implementată în anii 2021-2022, atunci când firma acorda servicii de dispecerat pentru activități de expediție și logistică unei companii din SUA, inclusiv pentru șoferii de tir. Mai exact, administratorul companiei din R. Moldova ar fi indicat în documentele contabile „date vădit denaturate, inclusiv cu privire la cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și au tăinuit obiecte impozabile”.

„Astfel, aceștia ar fi redus semnificativ suma impozitului pe venit reținut din salariu a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii și a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente anilor fiscali 2021-2022, însumat cumulativ la peste 8 677 000 lei. Totodată, oamenii legii au deconspirat și faptul că această companie ar fi acordat salarii în plic cu mult mai mari decât cele oficial declarate autorității fiscale.

Au urmat percheziții desfășurate de oamenii legii la oficiul companiei și la domiciliul conducătorului acesteia, iar în acest sens au fost depistate și ridicate documente contabile, fiscale și financiare, ce vor fi supuse cercetării penale”, se spune în comunicatul Procuraturii.

De asemenea, în temeiul ordonanței emise de ofițerul de urmărire penală al SFS și la solicitarea PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a aplicat sechestru pe un BMW X3, evaluat preliminar la peste 600 mii de lei, al cărui beneficiar efectiv este administratorul cercetat penal, executarea încheierii fiind asigurată de către ofițerii din cadrul SFS imediat ridicării acestuia.

Investigațiile continuă, timp în care administratorul bănuit beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.