Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Procurora anticorupție Victoria Furtună,…

VIDEO Procurora anticorupție Victoria Furtună, despre „dezmățul în justiție” și „persecutările” la care ar fi fost supusă

Captură-foto: privesc.eu

Procurora anticorupție Victoria Furtună, care și-a anunțat intenția de a demisiona la începutul acestei săptămâni, a susținut vineri, 15 martie, o conferință de presă cu genericul „Dezmăț în justiție”. Aceasta a lansat noi acuzații la adresa partidului de guvernământ și în direcția Serviciului de Informații și Securitate (SIS), spunând că este supusă „unor persecutări”.

În debutul briefing-ului, acuzatoarea de stat a repetat unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a pleca de la Procuratura Anticorupție (PA) după 18 ani de activitate: „Exclam că, la moment, ceea ce se întâmplă în sistemul justiției este un haos total. Un haos care nu vine din interiorul sistemului, precum se dorește de către politicieni să se înțeleagă, dar un haos care vine din exterior. Finalitatea acțiunilor politicienilor este de a îngenunchia sistemul justiției în interes personal și al partidului”.

Pe parcursul acestei săptămâni am fost supusă unor persecutări din partea SIS, din partea Procuraturii și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu a luat nicio atitudine față de cererile înaintate de către mine, nu au încercat să-mi apere drepturile (…)”, a menționat Victoria Furtună.

Victoria Furtună a povestit că, a două zi după ce și-a anunțat intenția de a demisiona, s-a „trezit” cu procurorul-șef al PA și alți doi procurori din Procuratura Generală (PG), care i-au adus la cunoștință că este intentată o cauză penală pe divulgarea datelor urmăririi penale și „au purces la «acțiuni de urmărire penală»”, adăugând că au fost ridicate calculatoarele de serviciu al ei și al colegului și i-a fost înmânată citația.

Nu văd sens în ordonanța de recunoaștere în calitate de bănuit”, a mărturisit procurora anticorupție.

La poarta casei mele a fost trimisă Maria Olari, mi-au stresat membrii familiei. Copilul mai mare este în spital, iar cel mic nu a putut merge la prima lecție până nu a primit consiliere psihologică. Da nu e de ajuns, am înțeles că SIS pregătește o notă prin care se va solicita Procuraturii Generale să fiu investigată pe îmbogățire ilicită”, a declarat Furtură.

Victoria Furtună a acuzat partidul de guvernământ pentru:

  • „subjugarea totală a celei de-a treia puteri în stat”;
  • „încercarea de a introduce în subconștientul fiecărui cetățean că procurorii sunt corupți, că nu-și fac meseria și acționează doar în interesul unor grupuri de persoane”;
  • „procuratura este intimidată de către politic”;

„Acest Vetting și Pre-Vetting este eșuat de la bun început. Mulți mă întreabă de ce nu am trecut acest proces. Eu nu pot înțelege cum un grup de persoane străine pot să submineze Consiliul de auto-administrare al Procuraturii (CSP, n. red.), ori acesta ar trebui să mă evalueze (…) nicio decizie a Comisiei nu este semnată”, a declarat procurora anticorupție.

Victoria Furtună este procuroră la Procuratura Anticorupţie din luna iulie 2016. Până atunci, din anul 2008, Furtună a activat la Procuratura sect. Botanica din Chişinău. Aceasta a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, când s-a ocupat de gestionarea dosarului penal pe numele lui Iurie Chirinciuc, pe atunci, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar ulterior, şi de dosarul penal al lui Dorin Chirtoacă, fostul primar al mun. Chişinău.

Ziarul de Gardă a scris anterior că dosarele de rezonanţă gestionate de Victoria Furtună au mers, cot la cot, cu prosperitatea în familia acuzatoarei de stat. În anul 2017, procurora şi soţul ei au primit donaţii substanţiale: 20 de mii de euro (peste 400 de mii de lei) au venit din partea soacrei sale, Zinaida Furtună, iar 80 de mii de lei de la Gheorghe Gaburici, tatăl său. Tot în 2017, aceasta, împreună cu soţul, au obţinut dreptul de abitaţie într-o casă de locuit din mun. Chişinău.

Imobilul cu două niveluri se află la periferia capitalei, în or. Durleşti, şi este înregistrat pe numele soacrei sale, Zinaida Furtună. Aceasta l-a achiziţionat în decembrie 2012, la câteva luni după ce a fost dat în exploatare. Contractul a fost înregistrat la Cadastru în martie 2013. În toată această perioadă, Victoria Furtună se afla în concediu de maternitate. Oficial, casa are 101,6 m.p., dar şi un garaj de 34,8 m.p.. Deşi imobilul apare în declaraţia de avere a procurorei abia în 2017, vecinii menţionează că familia Furtună locuieşte de mai mulţi ani în el.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, procurora Furtună menționează că a ridicat un salariu de 304 mii de lei anual sau 25 de mii de lei lunar.

 Furtună susține că în 2022, împreună cu soțul ei, a primit de la soacra sa, Zinaida Furtună, donații în valoare de 12 mii de euro și 30 de mii de lei. Alte 97 de mii de lei familia Furtună le-a primit de la părinții procurorei. Tot ea raportează pentru anul 2022 cadouri în valoare de 100 de mii de lei și 1.500 de euro.

În 2021, familia Furtună a procurat un automobil Skoda Superb fabricat în 2021, valoarea de piață a căruia este de 43.700 de euro. Automobilul a fost procurat în leasing, familia procurorei contractând un împrumut în valoare de 23.720 de euro.

Familia Furtună mai raportează datorii în valoare de 5 mii de euro și 100 de mii de lei.