Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Opinia unui membru CSM…

(VIDEO) Opinia unui membru CSM despre plecarea judecătorilor din sistem

Criticile aduse în presă, comasarea instanțelor, problemele de sănătate, modificarea legislației, care nu mai permite magistraților să beneficieze și de pensie și de salariu la împlinirea vârstei de 50 de ani, sunt printre motivele din care unii au ales să plece din sistem. Opinia a fost exprimată pentru Ziarul de Gardă de Anatolie Țurcan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sursa Video: www.ZdG.md, Foto: www.bizlaw.md

”Noi vrem să avem judecători cinstiți, onești, verticali, dar noi nu-i protejăm. Noi știm doar să batem cu pietre în el. (…) Atâta s-a trâmbițat în presă despre majorarea salariilor judecătorilor. Apropo, au fost majorate salariile și la alte categorii de angajați ai statului, dar niciodată nu s-a făcut așa tam-tam în presă ca despre judecători. Dar e și firesc, pentru că ei decid”, a declarat Anatolie Țurcan.

De asemenea, magistratul a vorbit despre faptul că, atunci când merg la zile de naștere, la întruniri, unii evită să spună că sunt judecători. ”În ansamblu, creăm așa situație când funcția de judecător devine neatractivă. Dar dacă este neatractivă, de unde o să selectezi?”, se întreabă Țurcan.

Anatolie Țurcan a absolvit în 1990 Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept. În 1991 a activat timp de cinci luni la Judecatoria Supremă a RSSM în calitate de consultant superior. În 1992 a fost numit în funcţia de judecător la Judecătoria Ocniţa, iar din 1994 a activat ca judecător la Judecătoria Rîşcani, mun. Chişinău. În 2016, magistratul a fost numit în funcția de judecător în cadrul Curții Supreme de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă, fiind detașat la Consiliul Superior al Magistraturii.