Ar fi împărțit bani pentru „protestul” din fața instanței de judecată în dosarul Tauber: trei persoane sunt cercetate de către oamenii legii

Trei persoane sunt cercetate penal pentru că ar fi transmis bani „protestatarilor” care au venit luni, 14 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, acolo unde s-a desfășurat o ședință în dosarul deputatei Marina Tauber, fugită în Federația Rusă de mai multe luni.
Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că, în contextul acțiunii de protest desfășurată în adiacentul Judecătoriei Buiucani din capitală, polițiștii au documentat mai multe acțiuni legate de finanțarea participanților la manifestație.
„În urma monitorizării și intervenției operative au fost identificate trei persoane, două femei de 32 și 40 de ani și un bărbat de 30 de ani, care au primit bani pe care, ulterior, i-au transmis altor participanți la protest. Persoanele vizate au fost conduse la sediul Poliției pentru audieri, fiind inițiat un proces penal.
Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă emis de IGP.
Luni, 14 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc o ședință în cauza penală în privința Marinei Tauber și a Partidului Politic „Șor”, care este pe ultima sută de metri, conform procurorilor anticorupție.
Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, la ședință „s-a expus apărătorul Moraru Sergiu în etapa dezbaterilor judiciare” și „s-a amânat expunerea replicilor”.
Vineri, începând cu ora 10:00, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au avut loc pledoariile în dosarul în care Marinei Tauber i se incriminează cinci capete de acuzare – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.
De asemenea, Partidul Politic „Șor” este acuzat de două capete de acuzare, ce vizează falsificarea rapoartelor financiare și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.
Procurorii au solicitat instanței aplicarea, în privința Marinei Tauber, prin cumul parțial al pedepselor, închisoare pe un termen de 13 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activități legate de organizarea contabilă și financiară în cadrul partidelor politice pe un termen de 5 ani, precum și aplicarea măsurii preventive arestul preventiv, cu anunțarea acesteia în căutare.
Cât privește Partidul Politic „Șor”, acuzatorii au solicitat instanței recunoașterea persoanei juridice vinovate de comiterea falsificării rapoartelor financiare și acceptarea finanțării ilegale, precum și încetarea procesului penal în legătură cu dizolvarea acestuia prin hotărârea Curții Constituționale din 19 iunie 2023.
Procurorii au mai solicitat confiscarea mijloacelor bănești care au fost transmise sub controlul organului de urmărire penală, utilizate și destinate săvârșirii infracțiunii, în sumă de 9 921 424 de lei, recunoscute în calitate de corpuri delicte (care se păstrează la Serviciul Fiscal de Stat). Totodată, au cerut și confiscarea specială din contul Marinei Tauber a sumei de 196 239 788 de lei, utilizată și destinată săvârșirii infracțiunii.