Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Versiunea familiei în cazul morții…

Versiunea familiei în cazul morții lui Iurii Luncașu

Familia omului de afaceri Iurii Luncașu, găsit împușcat în cap la sfârșitul săptămânii trecute, susține că nu exclude versiunea „determinării la sinucidere”, având în vedere progresul bolii „scleroză multiplă” și a impactului emoțional pe care l-ar fi avut asupra acestuia unele „învinuiri nefondate” care ar fi fost publicate în presă în ultimul timp.

Declarațiile au fost făcute, în numele familiei Luncașu, în cadrul unei conferințe de presă, de către Igor Fraihman, care s-a prezentat a fi un prieten al omului de afaceri și al familiei acestuia.

„Desigur, nu sunt medic, dar sunt sigur că stresul nu a făcut decât să agraveze avansarea stării acestuia. În ultima perioadă de timp, în mai multe mass-media au apărut învinuiri nefondate în adresa lui Iurie, care foarte mult i-au agravat starea fizică și psihic-emoțională. El, într-adevăr, foarte mult își făcea griji din cauza acestor publicații”, a declarat Igor Fraihman, precizând că de 20 de ani, Iurii Luncașu era diagnosticat cu „scleroză multiplă”.

„Desigur, nu putem da o notă juridică celor întâmplate, dar având în vedere starea emoțională din ultimul timp, în contextul bolii care progresa intens, nu putem exclude versiunea de determinare la sinucidere”, susține prietenul familiei Luncașu, care precizează că „zvonurile și presupunerile care au apărut în presă au adus impact serios stării emoționale”.

În acest sens, Igor Fraihman a declarat că familia a angajat un avocat care va analiza toate informațiile eronate apărute în presă care ar fi putut genera consecințe tragice.

Potrivit acestuia, ar fi false informațiile difuzate în spațiul public precum că Iurii Luncașu s-ar fi aflat în relații de rudenie cu Vlad Plahotniuc, că acesta ar fi făcut afaceri cu șeful holding-ului Sheriff de la Tiraspol, Victor Guşan, sau că ar fi avut afaceri privind producerea țigărilor.

Întrebat de reporterul ZdG în ce relații era Iurii Luncașu cu Vlad Plahotniuc, Igor Fraihman a declarat că nu a auzit niciodată ca prietenul său să vorbească despre fostul lider al PDM. Totodată, Igor Fraihman a declarat că nu cunoaște nimic despre „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor, deși Iurii Luncașu este reprezentantul companiei care deține complexul de imobile, atribuit fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc. 

În același timp, acesta a dat sigurări că nu au existat „niciun fel de presiuni nici pe plan profesional, nici pe plan financiar, nici pe alt plan” care ar fi putut să-l determine pe omul de afaceri Iurii Luncașu să se sinucidă.

Igor Fraihman a mai declarată că Iurii Luncașu „nu a avut nicio ambiție politică, dar ca orice mare businessman, din orice țară din lume, întotdeauna desigur, întreținea relații la nivel înalt”. Acesta nu a precizat însă care erau relațiile la nivel înalt ale lui Iurii Luncașu.

Familia se arată dispusă să colaboreze cu ancheta pentru elucidarea circumstanțelor morții lui Iurii Luncașu.

Informația precum că omul de afaceri Iurii Luncașu a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă duminică dimineața, 18 august. Tot atunci, în spațiul public au ajuns detalii despre circumstanțele morții și ipoteza unei sinucideri. 

Dosarul a fost deschis pentru „omor intenționat” de către procurorii Oficiului Buiucani, Procuratura Chișinău, iar după două zile de anchetă a fost transferat la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), prin ordinul procurorului general interimar Dumitru Robu, invocându-se „caracterul complex al cauzei penale”.

Despre Iurii Luncașu, presa a scris în repetare rânduri că ar fi om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

 Marți, 20 august, omul de afaceri a fost înmormântat la Cimitirul „Sfântul Lazăr”. În aceeași zi, fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe. 

„Prietenii adevărați sunt numărați pe degete, ei sunt familia pe care ți-o alegi. Tristețe adâncă și un gol care nu poate fi umplut. Odihnește-te în pace, dragul și bunul meu prieten”, a scris Plahotniuc, fără însă a indica vreun nume.