Principală  —  IMPORTANTE   —   Va fi sau nu prelungit…

Va fi sau nu prelungit cu încă 30 de zile arestul în izolator pentru finul lui Plahotniuc, Dorin Damir? Magistrații examinează solicitarea procurorului

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează marți, 3 august, în ședință, solicitarea procurorului de caz cu privire la prelungirea măsurii de arest cu încă 30 de zile în izolator pe numele lui Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, în dosarul penal care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI, acolo unde și Damir a deținut o funcție.

Ședinta a început acum câteva minute și se desfășoară în lipsa lui Damir, cu participarea apărătorilor acestuia.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurorul de caz Dumitru Raileanu ne-a comunicat că acuzarea solicită prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile.

La 7 iulie, procurorul de caz Dumitru Raileanu a declarat pentru ZdG că Dorin Damir a fost plasat în Izolatorul preventiv din Anenii Noi și i se aduc următoarele acuzații: complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Potrivit avocatului președintelui FEA, Iurie Tabarcea, Dorin Damir pledează nevinovat.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru au fost plasați în arest pentru 30 de zile. 

Dorin Damir nu a participat la ședința de judecată din 7 iulie de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Atunci, avocatul său, Iurie Tabarcea a declarat că Damir a depus o cerere pentru ca examinarea să aibă loc în lipsa lui.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

La 6 iulie curent, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal.

Urmărirea penală în cazul lui Damir a început cu șase luni în urmă

Din Ordonanța de punere sub învinuire a lui Dorin Damir: Aproximativ în luna iunie 2017, folosindu-se de influența, autoritatea și puterea conferită de statutul său de fin de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, care era o personalitate notorie pe plan social și politic în R. Moldova, fiind președinte al PDM – partid de guvernământ în acea perioadă, l-a instigat pe Cojocaru Vladimir, care deținea funcția de șef al Direcției nr. 5 a INI al IGM al MAI, fiind abilitat cu mai multe drepturi, să realizeze o schemă infracțională, prin intermediul căreia să creeze aparența apartenenței sale la activitatea polițienească și în mod regulat să primească mijloace bănești ce nu i se cuvin.

Astfel, din 15 iunie 2017 Damir a fost numit de Cojocaru în funcția de ofițer superior sub acoperire al Serviciului extern al Secției nr. 1 ”K” a Direcției nr. 5  a INI, acordându-i totodată lui Damir gradul special de inspector superior și pseudonimul „HOLRIO”. 

În context, procurorii menționează că având intenția tăinuirii conexiunii cu Damir, Cojocaru a parafat mai multe documente atribuindu-le statutul de „secret de stat”.

Tot aici se menționează că, deși lui Damir nu i-a fost perfectat dreptul la acces la secretul de stat, Cojocaru și subalterni de-ai lui, i-au prezentat și divulgat lui Damir un șir de acte și proceduri secrete care se refereau la activitatea specială de investigații. 

DOC/ Detalii din dosarul „agentului” Damir: Cum a obținut finul lui Plahotniuc gradul special de comisar, pseudonimul „HOLRIO” , buletin și pașaport cu altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”