Principală  —  IMPORTANTE   —   Unul dintre avocații lui Stoianoglo…

Unul dintre avocații lui Stoianoglo cere CSP-ului suspendarea examinării raportului privind evaluarea performanțelor procurorului general suspendat. Cererea avocatului, pe ordinea de zi a ședinței

Iurie Mărgineanu, unul dintre avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) suspendarea examinării raportului privind evaluarea performanțelor lui Stoianoglo. Cererea avocatului a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței, care urmează să aibă loc miercuri, 18 mai.

Solicitarea avocatului vine după ce apărătorii procurorului general suspendat au contestat în instanță raportul Comisiei de evaluare a activității prin care Stoianoglo a obținut calificativul – „nesatisfăcător”. Dosarul în acest sens a fost repartizat spre examinare la Judecătoria Chișinău.


Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a obținut calificativul de evaluare – „nesatisfăcător”. Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

Conform Regulamentului privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, raportul Comisiei se examinează în termen de cinci zile de către CSP, având competența de a adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia dintre calificativele „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător” sau, dacă consideră că evaluarea efectuată de Comisie a avut loc cu încălcarea procedurii şi această încălcare a avut un efect determinant asupra rezultatelor evaluării, CSP va adopta o hotărâre de restituire a raportului pentru repetarea procedurii de evaluare a performanţelor.

În septembrie 2021, Parlamentul a aprobat Legea Procuraturii, care prevede introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea CSP. Potrivit legislației, în cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, CSP va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.

Pe 14 aprilie 2022, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe o perioadă de 30 zile.

Pe 11 noiembrie 2021, CSP a luat act de sesizarea depusă de președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost cerută evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Pe 5 octombrie 2021, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, Alexandr Stoianoglo a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale.

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, șeful suspendat al PG este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).