Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost șef al Procuraturii…

Un fost șef al Procuraturii Generale și-a dat demisia

Andrei Pântea, adjunctul procurorului mun. Chișinău Ion Diacov și-a dat demisia din funcția deținută. Cererea sa a fost discutată și acceptată la ședința de luni, 21 septembrie 2015, a Consiliului Superior al Procurorilor.

pinteaAndrei Pântea a condus, pentru câteva luni, Procuratura Generală, după demisia din ianuarie 2013 a lui Valeriu Zubco. Pântea era atunci prim-adjunctul procurorului general. Recent, după expirararea mandatului, Andrei Pântea a fost transferat în funcția de adjunct al procurorului mun. Chișinău, Ion Diacov. În urmă cu câteva zile însă, Diacov, într-o conferință de presă l-a acuzat că ar fi încălcat legea.

„Pântea a fost adjunctul meu și era destul de modest, trăia la gazdă. Eu am cerut la primărie pentru el un apartament cu 2 odăi. Dar odată ce a fost promovat în aparatul central – el are o casă, apartamente și mașini. Eu nu înțeleg: Procuratura Generală dă salarii în diamante? Dosarul lui Karamalak a fost sub controlul meu personal, chiar și procurorul general Valeriu Zubco a atacat în instanță decizia ca să nu fie trimis acest dosar la Moscova. Dar Pântea, prin abuz de serviciu, a dispus trimiterea dosarului la Moscova și acum acest Karamalak finanțează situațiile din Nordul țării”, afirma Ion Diacov, citat de politik.md, într-o conferință de presă.

Andrei Pântea a fost eroul mai multor materiale de presă. ZdG a scris anterior că el a fost cel care a decis, suspect, ca dosarul lui Karamalak să fie trimis la Moscova. Tot el, anterior a apărut discutând telefonic cu Ion Șoltoianu, condamnat pentru omor.

casa pinteaLa începutul anului, am scris că Pântea şi-a înălţat o casă modernă cu două nivele pe o stradelă din oraşul Codru din Chişinău.

Cu greu poţi vedea ce se întâmplă în spatele gardului şi porţii automatizate, înaltă de câţiva metri. Căldările cu vopsea uitate pe pervazul ferestrelor sugerează că locuinţa este aproape finisată, iar proprietarii ar urma să se mute în câteva săptămâni. În declaraţia de venit pentru anul 2013, Andrei Pântea indica faptul că şi-a cumpărat un lot pentru care a plătit aproape 44.000 de lei. Reiese că omul legii ar fi avut nevoie de doar doi ani pentru a-şi înălţa casa. Nu cunoaştem dacă Andrei Pântea a declarat-o în acest an.

Procurorul, care iniţial a refuzat să ne ofere detalii despre noua locuinţă referindu-se la date cu caracter personal, a revenit cu următoarea precizare: „Până la darea oficială în exploatare, este considerat un bun în stare de construcţie”. Pe lângă asta, Andrei Pântea mai are câteva apartamente, dar şi casa părintească din raionul Hânceşti, care i-a fost donată. Un apartament a fost cumpărat în 2009, are o suprafaţă de 103 metri pătraţi. În 2011, procurorul a mai cumpărat un apartament de 32 de metri pătraţi, iar în 2013, omul legii a mai investit într-un apartament de 66 de metri pătraţi, care a costat 400.000 de lei. Asta în timp ce, la capitolul „Datorii”, Andrei Pântea a indicat că are un contract de ipotecă cu firma Basconlux, cea care ridică blocuri în care procurorii şi-au cumpărat locuinţe de două ori mai ieftin decât preţul de piaţă. Valoarea iniţială a contractului a constituit aproape 48.000 de euro. Omul legii deţine şi trei automobile, printre care un BMW X5, fabricat în 2006 şi cumpărat în 2013 cu 150.000 de lei. „Consideraţi că un procuror trebuie să trăiască pe malul râului Bâc? Să-şi ridice acolo o colibă? Să umble încălţat în cizme de chirză? Luaţi în calcul anii lucraţi în Procuratură”, ne-a îndemnat atunci Andrei Pântea.