Principală  —  IMPORTANTE   —   Un bărbat, reținut în dosarul…

Un bărbat, reținut în dosarul delapidării ÎS Calea Ferată a Moldovei. PCCOCS: este bănuit de participare la disimularea unor tranzacții cu implicarea CFM în scopul însușirii ilegale a activelor din patrimoniul întreprinderii de stat în sumă de 85 de milioane lei

Fotografie-simbol

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunță despre reținerea unui complice în schema infracțională de la Calea Ferată din Moldova. Potrivit procurorilor, bărbatul reținut este bănuit de participare la disimularea unor tranzacții cu implicarea CFM, în scopul însușirii ilegale a activelor din patrimoniul întreprinderii de stat în sumă de 85 milioane lei, în perioada anilor 2017-2019.

În cadrul cauzei penale privind delapidările de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), PCCOCS a reținut o persoană bănuită de complicitate în schema infracțională de la CFM, care avea rolul să mimeze acțiunile beneficiarilor.

Potrivit materialelor dosarului, investigat de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, domeniul de activitate al companiei este cel al expedițiilor. Bărbatul reținut este bănuit de participare la disimularea unor tranzacții cu implicarea CFM, în scopul însușirii ilegale a activelor din patrimoniul întreprinderii de stat în sumă de 85 milioane lei, în perioada anilor 2017-2019.

În acest dosar sunt mai mulți învinuiți, unul dintre care este fostul director CFM Iurie Topală, în curs de extrădare din Belgia. Detalii aici

Procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele fostului șef al CFM, Iurie Topală, reținut la 12 ianuarie de către ofițerii INTERPOL în Belgia și care, potrivit autorităților de la Chișinău, urmează a fi extrădat în R. Moldova.

La 18 mai 2021, ZdG, care a intrat în posesia informațiilor SIS, care vizează principalele fenomene care au supus întreprinderea de stat unui proces continuu de subminare economică și, totodată, descrie schemele care au adus o întreprindere strategică de stat în prag de faliment, a publicat un articol despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei.

Informațiile din documentul publicat recent de ZdG se regăsesc aproape în totalitate în Ordonanța de efectuare a perchezițiilor.

Raportul SIS, semnat de directorul Alexandr Esaulenco, a ajuns, în decembrie 2019, pe masa președintelui Igor Dodon, dar și pe cea a premierului de atunci, Ion Chicu. Ulterior, raportul a ajuns și pe masa unor deputați din Parlament, iar mai târziu a intrat și în posesia ZdG. 

Informațiile au ajuns tot atunci și pe masa Procuraturii Anticorupție, dar și pe cea a Centrului Național Anticorupție. Deși ambele instituții afirmă că au pornit cauze penale pe marginea ilegalităților descrise în document, materialele au fost transmise Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care gestiona, din februarie 2020, un alt dosar penal care viza CFM-ul. De atunci și până acum, însă, nu au fost făcute publice informații despre mersul anchetei, deși reprezentanții PCCOCS susțin că procurorii „sunt în faza activă a investigațiilor”. 

Documentul oglindește perioada 2018-2019, grupurile de companii afiliate factorilor de decizie din CFM și persoanelor din anturajului politic care, în rezultatul implementării unor scheme, au prejudiciat întreprinderea de stat cu milioane. ZdG a analizat documentul și a verificat faptele expuse. 

MAI MULTE DETALII AICI: SCHEME/ Calea Furată a Moldovei: Cine și cum a adus CFM-ul în prag de faliment