Principală  —  IMPORTANTE   —   Filat a fost eliberat condiționat…

Filat a fost eliberat condiționat înainte de termen

Vladimir Filat, fostul premier, condamnat anterior la 9 ani de închisoare, a fost eliberat înainte de termen.

O încheiere în acest sens a fost pronunțată în urmă cu câteva minute de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Avocații fostului premier au cerut eliberarea condiționată înainte de termen. Prima ședință a avut loc ieri, 2 decembrie, iar ședința în care s-a pronunțat încheierea, astăzi, 3 decembrie 2019, la ora 14.00.

Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, cererea privind eliberarea condiționată înainte de termen a fost examinată de judecătorul Victor Rățoi.

Citiți și: Declarația fostului premier Vlad Filat, pentru ZdG, după ce a fost eliberat din detenție. Ce urmează să facă astăzi

„Există o încheiere a instanței de judecată Chișinău în privința lui Vladimir Filat și noi suntem obligați să o punem în executare. V. Filat a fost eliberat”, a comentat Oleg Pantea, purtătorul de cuvânt al Administrația Națională a Penitenciarelor.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.