Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea Constituțională a declarat neconstituționale…

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările operate de PSRM-ȘOR la Legea prin care Stadionul Republican a fost transmis în folosința Ambasadei SUA

Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat joi, 29 iulie, neconstituționale modificările operate de PSRM-ȘOR la Legea prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau transmiterea terenului Stadionului Republican în folosință către Ambasada Statelor Unite ale Americii.

O hotărârere în acest sens a fost pronunțată joi, 29 iulie, de către Înalta Curte.

„CC declară neconstituțională legea din 3 decembrie 2020. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării”, a anunțat președinta CC, Domnica Manole.

Sesizări în acest sens au fost depuse de către ex-deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, (sesizarea nr. 198a/2020), de către ex-deputații Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, Monica Babuc, Nicolae Ciubuc, Ghenadie Buza, Radu Rebeja, Ludmila Guzun și Dumitru Diaco, (sesizarea nr. 201a/2020) și de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, (sesizarea nr. 206a/2020).

În sesizările depuse la CC, autorii solicită ca magistrații Înaltei Curți să declare admisibilă sesizarea și să declare neconstituționale modificările operate de PSRM-ȘOR la lege, în ședința nocturnă din 3 decembrie 2020.

La 8 decembrie 2020, magistrații Curții Constituționale (CC) au decis suspendarea Legii prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale.

La 21 iulie curent, Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea depusă, în decembrie 2020, de către deputații socialiști, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au solicitat verificarea constituționaității legii prin care terenul fostului stadion Republican a fost transmis pentru construcția ambasadei Statetelor Unite ale Americii la Chișinău.

Citiți și: DOC/ CC a respins drept inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști: stadionul Republican rămâne în folosința ambasadei SUA

În 2020, atunci când au sesizat CC, socialiștii declarau că legea adoptată în 2018 prin care s-a dispus acordarea terenului pentru construcția edificiului misiunii diplomatice americane este neconstituțională.

Deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” au aprobat, la 3 decembrie, în două lecturi, un proiect de lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale. Astfel, Ambasada SUA în R. Moldova a fost lipsită de dreptul de a cumpăra acest teren pentru a construi un complex diplomatic. Decizia a fost criticată de reprezentanții Ambasadei, președinta aleasă, Maia Sandu, dar și de prim-ministrul Ion Chicu. Deși hotărârea Parlamentului a fost contestată la Curtea Constituțională, la 8 decembrie, Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.

În ședința Legislativului de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, formată din deputați PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei „Pentru Moldova” au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte de lege. Printre actele votate, se regăsește și cel privind aprobarea de urgență a unui proiect de lege care să-i permită președintelui Partidului Șor, Ilan Șor, și echipei sale să construiască, pe locul unde a fost Stadionul Republican, un palat al sporturilor și un parc de distracții pentru familii, cu acces gratuit, care, potrivit lui, va deveni „un centru al unității naționale”. Proiectul a fost votat la doar o zi de la înregistrarea lui în Parlament. 

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Scandal la Parlament: din fotoliul lui Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea conduce ședința și pune la vot toate proiectele de pe agendă

Deputații au motivat decizia prin faptul că „atunci când a fost aprobată legea nu au fost luate în calcul mai multe aspecte, printre ele lipsa planului general urbanistic al Capitalei și nu au fost organizate consultări cu experții, fiind încălcate mai multe norme în acest sens”.

MAI MULTE DETALII: ULTIMA ORĂ/ Ambițiile lui Ilan Șor, puse pe pauză. Curtea Constituțională suspendă Legea cu privire la Stadionul Republican