Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Plahotniuc, conexat cu dosarul…

Dosarul Plahotniuc, conexat cu dosarul foștilor șefi ai BNM din perioada fraudei bancare. Procurorii acuză „tergiversarea examinării cauzei”

Sursa: Vlad Plahotniuc/Facebook

Dosarul penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc privind implicarea sa în frauda bancară va fi conexat cu dosarul foștilor șefi ai Băncii Naționale din perioada fraudei bancare. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care au admis luni, 22 ianuarie, cererea avocaților oligarhului Plahotniuc, vizat în mai multe dosare penale. 

„Reiterăm asupra faptului că Procuratura Anticorupție a pledat împotriva conexării, argumentul de bază fiind tergiversarea examinării cauzei, inclusiv luând în considerare lipsa temeiurilor legale de indivizibilitate sau conexitate a cauzelor penale menționate supra, precum și etapele de desfășurare a ședințelor de judecată diferite (primul fiind la etapa cercetării judecătorești, iar celălalt la etapa inițială), fapte și perioade distincte de incriminare a acțiunilor inculpaților și proceduri aplicabile în condiții speciale, ce impunea examinarea cauzelor penale respective în mod separat. Încheierea respectivă poate fi contestată doar odată cu fondul cauzei, iar argumentele instanței vor fi cunoscute odată cu înmânarea încheierii motivate”, menționează reprezentanții PA într-un comunicat.

Următoarea ședință de judecată pe acest dosar este fixată pentru data de 14 februarie 2024, ora 12:00.

În iulie 2023, PA anunța despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor în dosarul „Frauda bancară”.

Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013 – 2014, Plahotniuc, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al unor companii, a recepționat și beneficiat de mijloacele financiare în sumă totală de aproximativ 18,2 milioane de dolari şi 3,5 milioane de euro, „despre care cunoștea cu certitudine că provin din surse ilicite, fiind obținute din creditele bancare frauduloase acordate de către BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale din grupul „ȘOR””. Totodată, în perioada anilor 2014 – 2015, învinuitul, fiind beneficiar efectiv al unor companii off-shore, ar fi recepționat și însușit mijloace bănești creditare în sumă totală de 21 de milioane de dolari, acordate de către Banca de Economii SA, unei societăți rezidente gestionată de către Ilan Șor şi alteia gestionată de Vladimir Andronachi.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Potrivit unor informații neoficiale, în prezent Plahotniuc s-ar afla în Ciprul de Nord.

Dosarul cu care a fost conexată cauza penală de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc se examinează în instanța de judecată din 2021. În el figurează șapte inculpați, inclusiv Dorin Drăguțanu, Guvernatorul BNM în perioada fraudei bancare. Fostul Guvernator al BNM este acuzat de complicitate la escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală. Învinuirea i-a fost înaintată la 5 martie 2020, urmărirea penală a fost finalizată la 4 iulie 2022, iar dosarul, în care mai era vizat și fostul viceguvernator al BNM, Ion Sturzu, a fost expediat în judecată la 22 septembrie 2022. Ulterior, la 16 martie 2023, dosarul lui Drăguțanu și Sturzu a fost conexat la cauza penală în privința foștilor președinți ai băncilor implicate în fraudă. La aceeași cauză a fost conexat și dosarul unei alte foste viceguvernatoare a BNM, Emma Tăbîrță.