Principală  —  IMPORTANTE   —   „Sprijin pentru reformarea sistemului judiciar”.…

„Sprijin pentru reformarea sistemului judiciar”. CSM din România a adoptat o declarație privind colaborarea cu CSM din R. Moldova

Imagine simbol

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii din România a adoptat joi, 6 iulie, o declarație privind colaborarea cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din R. Moldova. În document se menționează faptul că „Consiliul Superior al Magistraturii din România va contribui cu expertiza și bunele practici consacrate în domenii punctuale și strategice pentru reformarea sistemului judiciar din R. Moldova, inclusiv prin schimburi de experiență și asistență pe toate palierele necesare armonizării legislației”.

„(…) Consiliul Superior al Magistraturii din România subliniază preocuparea pentru colaborare și dialog susținut, concretizate în sprijinul ce va fi acordat pentru reformarea sistemului judiciar din R. Moldova, aflat în momentul crucial al asumării parcursului european, urmare obținerii statutului de candidat în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Înțelegând pe deplin provocările și dificultățile pe care acest amplu proces de reformă judiciară îl presupun și având în vedere experiența dobândită la nivelul sistemului judiciar din România, Consiliul Superior al Magistraturii din România, inclusiv în baza protocolului tripartit încheiat cu instituțiile omologe din R. Moldova, va urmări îndeaproape activitatea, obiectivele și proiectele pe care Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova le va parcurge în acest context reformator (…).

(…) Se va avea în vedere organizarea unor ședințe comune de lucru ale celor două consilii, înființarea unor grupuri de lucru pe teme de interes identificate ca prioritare în procesul de reformă, asistență în identificarea principalelor direcții de acțiune ale Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova, setarea obiectivelor de reformă și a domeniilor în care trebuie stabilite strategii și planuri de lucru pe termen mediu și lung”, se spune în declarație.

CSM din R. Moldova susține că „acest document va revitaliza și consolida cooperarea dintre instituțiile omoloage”.

„(…) Declarația colegilor din România rezidă din acordul de colaborare încheiat anterior, dar și din obținerea la 7 iunie 2023 a statutului de Observator în cadrul Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) de către CSM din R. Moldova la Adunarea Generală a Rețelei (…).

(…) Nu în ultimul rând, ținând cont de implicarea continuă și activitatea vastă a CSM din România în proiectele RECJ precum și direcțiile asumate prin Planul multianual de activitate al Rețelei, dar și buna colaborare a CSM din România cu entitățile din cadrul proiectelor Consiliului Europei, se va prioritiza susținerea CSM din R. Moldova în dialogul și cooperarea cu acestea”, menționează CSM într-un comunicat.

CSM din R. Moldova este „un organ independent constituit în vederea organizării şi funcționării sistemului judecătoresc şi exercită autoadministrarea judecătorească, fiind garantul independenței autorității judecătorești”.