Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Spovedania lui Victor Orândaș va…

Spovedania lui Victor Orândaș va fi anchetată de Procuratura Generală

Procuratura Generală urmează să ancheteze circumstanțele influențării fostului magistrat Victor Orândaș de către președintele Judecătoriei Centru, Ion Țurcanu în mai multe dosare. Aceasta este decizia Consiliului Superior al Magistraturii în urma examinării demersului lui Orândaș prin care magistratul explică că a fost dat afară din sistem deoarece ar fi refuzat să se supună ordinelor lui Țurcan.

În demersul către CSM, din 5 noiembrie curent, Victor Orândaș declara că a fost presat de către președintele Judecătoriei Centru, Ion Țurcan pentru a examina cererea de revizuire depusă de Far 90 SRL în dosarul Banca de Economii SA către Proacvacom SRL, Nuntius SRL. După ce a respins cererea de revizuire, Orândaș spune că ar fi fost intimidat de Țurcan. „Din păcate dl. Turcan a întreprins ulterior un șir de acțiuni de răzbunare împotriva mea și a familiei mele pentru neascultare pe care le-am simțit evident dar acum nu le voi menționa deoarece anumite acțiuni ale dlui Turcan sunt investigate.” Mai mult, Orândaș a mai menționat că Țurcanu îl presează în vederea emiterii urgente a unei hotărâri de lichidare a organizațiilor Falun Dafa și a Asociației Falun Gong Moldova la cererea Societății de protecție a drepturilor invalizilor și veteranilor „Echitate”.IMG_1094

Astăzi, membrii organizației Asociației Obștești Falun Dafa au protestat în fața CSM împotriva ilegalităților din sistemul judecătoresc. Președinta Asociației, Tatiana Chiriac a cerut „obiectivitate și transparență în cazul soluționării influenței recorespunzătoare asupra magistraților  la adoptarea hotărârilor judecătorești privind dizolvarea activității asociațiilor Falun dafa și falun Gong”.

Precizăm că Victor Orândaș, judecător la Judecătoria Comercială de Circumscripție a fost demis acum o săptămână de Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că ar fi aplicat greșit legislația, astfel fiind incompatibil cu statutul de magistrat, Decizia a fost emisă după un aviz al Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit CSM, menținerea în funcția a lui Orândaș reprezintă un risc pentru sistemul judecătoresc, din cauză că acesta a fost implicat în scandaloasa schemă de spălare a peste 18 mlr. de dolari din Rusia prin intermediul Moldovei, după ce a eliberat trei ordonanțe prin care i-a ajutat pe ruşi să spele 1,4 miliarde de dolari. Totodată, presa a scris despre Orîndaş că a fost implicat în atacurile raider de la Banca de Economii.

Victor Orândaș a precizat pe o rețea de socializare cauzele demiterii sale din funcție: „Am fost dat afara din cauză că nu am ascultat ordinele președintelui Țurcan Ion care mi-au fost date privind examinarea dosarelor sus menționate. Disciplinar nu am fost pedepsit niciodată. Pur și simplu m-au dat afară invocând că am emis ordonanțe cu sume mari, chiar dacă mai mulți judecători au emis aceleași ordonanțe și au fost promovați de CSM”.