Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fiul fostului președinte Petru Lucinschi,…

Fiul fostului președinte Petru Lucinschi, condamnat definitiv în România

Foto: ziuaconstanta.ro/

Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte Petru Lucinschi, a fost condamnat definitiv în România la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și instigare la fals, transmite Agerpres.

Totodată, în același dosar, Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost achitat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra omului de afaceri Alexandru Horpoş, denunţător în cauză, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

„Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează”, susţin procurorii.

De asemenea, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

„În acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente”, mai spun procurorii.

Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care acesta i-a arătat că ar putea influenţa atitudinea procurorului de caz, în schimbul „ajutorului’” promis, Lucinschi a pretins şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de 2 milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Foto: ziuaconstanta.ro