Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședința CSM: Unul dintre judecătorii…

Ședința CSM: Unul dintre judecătorii care au luat decizia finală în dosarul cu pierderi de milioane „Gemeni” își dă demisia

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc joi, 19 martie, în noua componență, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt incluse 18 subiecte, printre care câteva cereri de demisie din funcția de judecător, inclusiv a magistratului de la CSJ Sveatoslav Moldovan, care a fost printre cei care au luat decizia finală în dosarul „Gemeni”, pierdut la CtEDO.

11:10. Ședința a luat sfârșit.

11:09. A fost amânat subiectul cu privire la demersul Institutului Național al Justiției privind delegarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor de membru al Comisiei pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror

10:57. A fost admisă cererea judecătoarei Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău privind delegarea la cursul de formare în calitate de judecător de instrucție.

10:51. A fost amânat subiectul cu privire la aprobarea dispoziţiilor emise de preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

10:48. A fost acceptată cererea judecătoarei Arina Ialanji de la Judecătoria Chișinău privind anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului minor.

10:46. A fost aprobată cererea judecătoarei Ludmila Barbos de la Judecătoria Chișinău privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului minor.

10:46. A fost acceptată cererea președintelui Judecătoriei Strășeni Sergiu Osoianu privind acordarea concediului de îngrijirea a copilului minor.

10:44. A fost aprobată cererea judecătoarei Ecaterina Arseni de la Judecătoria Bălți privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului de maternitate.

10:43. A fost aprobată cererea judecătoarei Cristina Troianovschi de la Judecătoria Orhei privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:42. A fost aprobată cererea judecătoarei Victoria Tofan de la Judecătoria Cimișlia privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:41. A fost aprobată cererea judecătoarei Natalia Doroftei de la Judecătoria Hâncești privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:40. A fost aprobată cererea judecătoarei Cristina Botnaru de la Judecătoria Soroca privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:39. A fost aprobată cererea judecătooarei Angela Braga de la Curtea de Apel Chișinău privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:36. Galina Vavrin rămâne să exercite interimatul funcției de vicepreședinte al Curții de Apel Cahul.

10:33. A fost aprobată cererea de demisie din funcție a judecătoarei Aliona Danilov de la Curtea de Apel Chișinău.

10:32. A fost aprobată demisia din funcție a judecătorului Vasile Stihi de la Judecătoria Orhei.

10:31. A fost aprobată cererea de demisie din funcție a judecătorului Sveatoslav Moldovan de la Curtea Supremă de Justiție.

10:30. Dorel Musteață menționează că mai mulți judecători urmează să-și depună demisia, deoarece este pregătit un proiect ce ține de excluderea unor beneficii pentru magistrați.

10:28. A fost amânat subiectul cu privire la cererea de demisie din funcție a judecătorului Nicolae Craiu de la Curtea Supremă de Justiție.

10:28. A fost exclus de pe ordinea de zi primul subiect.

10:20. 11 membri au votat pentru desfășurarea ședinței.

10:04. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, întreabă de ce a fost necesară convocarea ședinței în contextul situației epidemiologice, menționând că membrii se expun riscului. Președinta interimară, Luiza Gafton, susține că este importantă examinarea primului punct: „cu privire la Hotărârea Parlamentului nr. 55 din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgență”.

10:00. La ședință sunt prezenți 13 dintre cei 15 membri.