Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția ministrei Justiției după ce…

Reacția ministrei Justiției după ce Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc

Ministra Justiției, Olesea Stamate, declară că se bucură de faptul că „încercările de a zădărnici reformele în justiție au eșuat”. Reacția ministrei vine după ce cea de-a doua Adunare generală a judecătorilor, planificată pentru astăzi, 25 octombrie, a eșuat din lipsă de cvorum.

„Mă bucur ca încercările de a zădărnici reformele în justiție au eșuat, și că bunul simț, corectitudinea și onestitatea au prevalat. E un semn că în sistem sunt mulți judecători, corecți, pentru care legea este în capul mesei. E un semn că lucrurile revin la normalitate. Reiterez că vom sprijini mereu independența judecătorilor și dreptul lor la asociere și convocare, pe căi legale. Oamenii Moldovei merită o justiție care să le apere drepturile și interesele legimite”, precizează Olesea Stamate.

Anterior, Stamate a făcut un apel către judecători să se abțină de la „întreprinderea sau continuarea oricăror acțiuni ilegale”, în contextul în care atât Adunarea generală a judecătorilor din 27 septembrie, cât și cea planificată pentru astăzi, nu sunt recunoscute nici de Ministerului Justiției, dar nici de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

La 24 octombrie și membrii CSM au transmis un mesaj public prin care declară ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, precum şi dispunerea convocării unei Adunări a Judecătorilor pentru data de 25 octombrie 2019. Membrii CSM au făcut și un apel către toți judecătorii din țară „să respecte prevederile constituționale, să acționeze strict în limitele legale și nu în interesul unui grup de judecători”.