Procurorul general, despre cine sunt judecătorii care vor fi cercetați penal

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea procurorului general Eduard Harunjen cu privire la pornirea urmării penale pe numele a trei judecători. Este vorba despre magistrații vizați în dosarul mitei pentru judecători, reținuți pe 23 octombrie curent. Cererea privind inițierea urmării penale pe numele a încă unui magistrat a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

„Am primit acordul CSM pentru inițierea urmării penale. O sesizare va fi examinată săptămâna viitoare pentru că judecătorul vizat a de pus o cerere de amânare pentru a-și putea crea poziția de apărare”, a declarat Eduard Harunjen pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit procurorului general, urmează a fi cercetate acțiunile judecătorilor respectiv prin prisma amestecului la înfăptuirea justiției și prin prisma componentei de infracțiune – pronunțarea unei hotărâri ilegale.

„Este vorba despre judecătorii despre care deja s-a scris ceva timp în urmă, în mai multe capete de acuzare de corupere”, a mai adăugat Eduard Harunjen.

Eduard Harunjen a înaintat în total cinci cereri cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmării penale în privința unor judecători. În aceste cereri sunt vizați patru judecători, iar în numele unui judecător au fost înaintate două demersuri.

Zece persoane au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție: magistratele Liubovi Brânza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, magistratele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar și o persoană fizică (inculpat) ale căror nume nu au fost făcute publice de procurori.

Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau „clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Citiți și:


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *