Principală  —  IMPORTANTE   —   Primul caz de Covid-19 confirmat…

Primul caz de Covid-19 confirmat în penitenciare. Deținutul Oleg Pruteanu a fost testat pozitiv

Deținutul Oleg Pruteanu, alias Borman, care se află de aproape trei ani în arest preventiv, a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri. Deținutul a fost transferat în Penitenciarul spital nr. 16, anunță anticorupție.md.

Oleg Pruteanu a fost supus testării după ce a prezentat simptome, inclusiv febră înaltă, timp de cinci zile, iar unul dintre avocații săi, Ala Raevschi, a fost confirmată pozitiv în urma efectuării testului la o clinică privată. Inițial, medicii din Penitenciarul nr.13 au refuzat testarea lui Pruteanu la Covid-19.

Avocata Ala Raevschi s-a arătat indignată de internarea lui Pruteanu în Penitenciarul nr.16.

„L-au dus acolo ca să-l omoare. Cineva urmărește niște interese. Fiecare deținut are dreptul la asistență medicală calitativă. În ce măsură sunt pregătiți cei de la penitenciarul nr.16 să trateze bolnavii infectați cu noul coronavirus? Se știe că acest spital nu este cel puțin acreditat de Ministerul Sănătății”, a declarat apărătoarea.

Ala Raevschi insistă în continuare că Pruteanu ar fi putut contacta virusul în oficiul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, unde ședințele de judecată s-au desfășurat în timp ce instanța se afla în carantină. Avocata lui Pruteanu a fost internată vineri seara în spital. Aceasta spune că după confirmarea testului, timp de aproape două zile s-a simțit bine, dar aseară s-a simțit rău și a chemat ambulanța.

Ea a menționat pentru portalul anticorupție.md că șeful interimar de la Penitenciarul nr.13 a făcut presiuni asupra sa, învinuind-o că ea a adus coronavirusul în penitenciar, deși menționează că nu și-a văzut clientul de o săptămână.

Mai mulți oficiali din cadrul Autorității Naționale a Penitenciarelor nu au răspuns sâmbătă la telefon pentru a comenta situația. Oleg Pantea, comisar în cadrul Autorității Naționale a Penitenciarelor, ne-a comunicat anterior că nu există cazuri de COVID-19 confirmate printre deținuți, iar Oleg Pruteanu nu a avut simptome care să justifice necesitatea testării la coronavirus.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale îl acuză pe Pruteanu de organizarea și gestionarea unei filiere de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă. Oleg Pruteanu pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat pentru a fi absolviți de pedeapsă adevărații traficanți, mai anunță portalul.

sursa: anticorupție.md