Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poliţişti condamnaţi la închisoare pentru…

Poliţişti condamnaţi la închisoare pentru tortură

Doi polițiști au fost condamnați la închisoare pentru tortură.

În primăvara anului 2008, procurorii îi învinuiau pe doi ofiţeri operativi ai Comisariatului de Poliţie sect. Râşcani de torturarea unei persoane. În fapt, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţiştii au reţinut un bărbat pe care l-au dus la sediul sectorului de poliţie. Urmărind scopul obţinerii de informaţii despre comiterea unei infracţiuni, poliţiştii au lovit bărbatul cu mâinile şi picioarele, după care l-au impus să scrie declaraţii de autoincriminare.

În aprilie 2013, instanţa de fond i-a achitat pe învinuiţi, din motiv că nu s-a constatat existenţa faptei infracţiunii, iar acţiunea civilă înaintată de partea vătămată a fost respinsă. Procurorii au considerat sentinţa ilegală şi au atacat-o cu apel, astfel, în iunie 2014, Curtea de Apel Chişinău i-a recunoscut culpabili pe învinuiţi şi i-a condamnat pentru comiterea torturii la câte 5 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de probă de 3 ani. Prin aceeaşi decizie, aceştia au fost obligaţi să achite părţii vătămate un prejudiciu moral de 10.000 de lei.

Nici de această dată procurorii nu au fost de acord cu pedeapsa, atacând-o în instanţa superioară. Astfel, recent, Curtea Supremă de Justiţie i-a condamnat pe inculpaţi la câte 5 ani de detenţie cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în organele MAI timp de 3 ani.

Decizia este irevocabilă.