Opt cetăţeni străini, reţinuţi pentru spălare de bani

Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de oamenii legii într-un dosar de spălare de bani. Este vorba despre trei persoane de origine franceză, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi un originar din Gabon. Aceştia sunt bănuiţi de asociere, înţelegere şi complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

În fapt, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al CNA şi procurorii anticorupţie au stabilit că persoanele menţionate ar fi venit în R. Moldova cu scopul de a utiliza sistemul bancar autohton pentru sustragerea şi tranzitarea mijloacelor băneşti cu provenienţă ilicită de pe conturile corespondente ale unor bănci din străinătate, sumele vehiculate cifrându-se la sute de milioane de euro.

Potrivit informaţiilor deţinute, unul dintre membrii grupului a fondat în 2013 pe teritoriul R. Moldova o companie cu scopul atragerii investiţiilor străine pentru producerea automobilelor sportive cu motoare electrice. De facto, compania a fost utilizată pentru facilitarea accesului în ţara noastră a membrilor grupării specializate pe fraude bancare şi spălare de bani. Astfel, persoanele vizate au intrat pe teritoriul ţării, acoperindu-se cu calitatea de investitori străini.

Aflându-se pe teritoriul ţării, membrii grupului comunicau între ei despre pregătirea şi realizarea mai multor tranzacţii bancare frauduloase de proporţii, de tip SWIFT şi DTC, prin intermediul unor conturi din mai multe bănci străine. Pentru realizarea tranzacţiilor frauduloase, membrii grupului ar fi implicat „hackeri”, sarcina cărora era de a pătrunde nesancţionat în sistemele informaţionale ale băncilor, cu ajutorul informaţiilor specifice (rechizite bancare, coduri de acces, parole etc.) puse la dispoziţie de membrii grupului şi realizarea operaţiunilor bancare fără autorizarea acestora de către persoanele responsabile din aceste bănci. Potrivit investigaţiilor preliminare, membrii grupului deja planificase efectuarea unui şir de operaţiuni bancare frauduloase prin intermediul unei bănci comerciale din R. Moldova, deschizând un şir de conturi bancare.
În urma analizei probelor acumulate în procesul de urmărire penală, CNA şi procurorii au stabilit că bănuiţii aveau la dispoziţie câteva scheme de sustragere a banilor de pe conturile băncilor străine prin intermediul entităţilor financiare din R. Moldova.

În prezent, toate persoanele se află în custodia CNA pentru 72 de ore. Totodată, CNA a informat despre deconspirarea schemei misiunile diplomatice şi instituţiile de drept din ţările de origine a cetăţenilor reţinuţi, solicitând în acelaşi timp suport informaţional privind implicarea persoanelor vizate în activităţi infracţionale pe teritoriul altor state.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *