Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția privind reformarea CSJ, publicată. Ce spune Stamate

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a publicat opinia preliminară despre proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor Procuraturii, prezentat de ministra Justiției, Olesea Stamate, care le recomandă judecătorilor să o analizeze.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Stamate menționează că Ministerul Justiției va purcede în cel mai scurt timp la modificarea proiectului de lege privind reforma CSJ și a organelor Procuraturii în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.

Imediat după ajustarea textului, Ministerul Justiției va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă.

„Recomandăm tuturor judecătorilor să analizeze opinia Comisiei de la Veneția, inclusiv în contextul ultimelor evenimente din Republica Moldova legate de tentativa de revocare a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în lipsa unor temeiuri legale. (…) Contăm pe implicarea plenară a tuturor părților interesate în vederea finalizării proiectului de lege și prezentare a acestuia Parlamentului pentru adoptare”, a scris aceasta.

Vineri, 11 octombrie, Comisia de la Veneția a adoptat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege privind reforma CSJ și a organelor Procuraturii. În opinia preliminara adoptată, Comisia de la Veneția a statuat că situațiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflați în funcție.

Opinia finală urmează să fie adoptată la următoarea sesiune, care se va desfășura în perioada 6-7 decembrie curent.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *