Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Opinia preliminară a Comisiei de…

Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția privind reformarea CSJ, publicată. Ce spune Stamate

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a publicat opinia preliminară despre proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor Procuraturii, prezentat de ministra Justiției, Olesea Stamate, care le recomandă judecătorilor să o analizeze.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Stamate menționează că Ministerul Justiției va purcede în cel mai scurt timp la modificarea proiectului de lege privind reforma CSJ și a organelor Procuraturii în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.

Imediat după ajustarea textului, Ministerul Justiției va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă.

„Recomandăm tuturor judecătorilor să analizeze opinia Comisiei de la Veneția, inclusiv în contextul ultimelor evenimente din Republica Moldova legate de tentativa de revocare a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în lipsa unor temeiuri legale. (…) Contăm pe implicarea plenară a tuturor părților interesate în vederea finalizării proiectului de lege și prezentare a acestuia Parlamentului pentru adoptare”, a scris aceasta.

Vineri, 11 octombrie, Comisia de la Veneția a adoptat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege privind reforma CSJ și a organelor Procuraturii. În opinia preliminara adoptată, Comisia de la Veneția a statuat că situațiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflați în funcție.

Opinia finală urmează să fie adoptată la următoarea sesiune, care se va desfășura în perioada 6-7 decembrie curent.