Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Operaţiune internaţională de combatere a…

Operaţiune internaţională de combatere a activităţilor infractionale de tip „Money mule”

În perioada 22 – 26 februarie 2016, sub coordonarea Europol şi Eurojust, în cadrul Proiectului EMPACT – O.A.P. – Payment card fraud, în care România deţine poziţia de Driver, s-a desfăşurat operaţiunea „European Money Mule Action”, care a vizat combaterea activităţilor infractionale de tip „Money mule” – spălare de bani prin intermediul unor persoane interpuse.

Anterior acestui fapt, la nivelul Europol si Eurojust au fost desfăsurate în cursul anilor 2015-2016 patru întâlniri operative şi de coordonare, la care au participat reprezentanţi ai structurilor de poliţie şi procurori din R. Moldova şi România. Aceste întâniri operative au urmarit combaterea activităţilor infracţionale de tip „Money mule”, activităţi care constau practic în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetăţenilor europeni în spălarea banilor proveniţi din activităţi infracţionale din sfera criminalităţii informatice.

„European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operaţional pilot, creat cu scopul de a combate spălarea banilor proveniţi din fraudele online precumşi din fraudele cu mijloace de plată electronică.

Sintagma „Money Mule” (cărăuş de bani) se referă la persoane recrutate de către grupări organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani, obţinute în mod ilegal, aceste tranzacţii fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

În acest sens, la data de 23 şi 24 februarie 2016 în baza comisiilor rogatorii transmise de autorităţile de drept din Romînia şi Germania, colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul INI de comun cu procurori din Procuratura Generală, au efectuat 20 percheziţii şi au audiat 20 persoane, acţionînd în vedereai dentificării şi cercetării cetăţenilor Republicii Moldova şi străini, implicaţi în activităţi infracţionale de transfer de bani în mod ilegal.

Aceste activităţi au fost desfăşurate în baza dosarului, privind constituirea, începând cu anul 2014, pe teritoriul României şi R. Moldova, a unei grupări de cetăţeni români şi moldoveni, în scopul obţinerii de foloase materiale injuste prin săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, respectiv de complicitate la infracţiunea continuată de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani în formă continuată. Urmare a comiterii infracţiunilor informatice s-a produs un prejudiciu material total în cuantum de aproximativ 1.850.000 de euro.

Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul Centrului SELEC şi Europol.