Ofițerul CNA, reținut după ce ar fi sustras probe din dosar: 50 de mii de euro și 1 kg de aur, fiul unui fost funcționar de rang înalt

Ofițerul Centrului Național Anticorupție (CNA) reținut, pentru 72 de ore după ce, dintr-un dosar pe care-l gestiona au dispărut mai multe probe este Cristian Richicinschi, fiul lui Iurie Richicinschi, care a ocupat în ultimii ani mai multe funcții importante în stat, el fiind consilierul democratului Marian Lupu, în perioada în care acesta deținea funcția de președinte interimar al R. Moldova, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar și director adjunct al Serviciului Pază și Protecție de Stat. Identitatea persoanei reținute a fost confirmată pentru ZdG de Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA. Conform altor informații obținute de ZdG, probele care ar fi fost sustrase de ofițerul CNA din dosar erau, de fapt, … aproximativ 50 de mii de euro și 1 kg de aur. 

Vineri, 25 august 2017, într-un comunicat de presă al CNA se menționează că un anchetator CNA care și-a depus demisia a ajuns să fie anchetat de foștii săi colegi după, ce în timpul verificării actului de predare a dosarelor pe care le gestiona, s-a constatat că lipsesc mai multe probe și că, deja fostul ofițer, a fost reținut pentru 72 de ore. „Pentru clarificarea cazului a fost iniţiată o cercetare de serviciu şi a fost sesizată Procuratura Anticorupţie. Pe fapta descrisă a fost pornită o urmărire penală, iar persoana a fost reţinută pentru 72 de ore. Direcţia securitate internă a CNA va acorda asistenţa necesară procurorilor pentru a examina cazul sub toate aspecte”, este scris în comunicatul CNA.

Cristian Richicinschi are 23 de ani, fiind născut în februarie 1994

ZdG a aflat că persoana reținută în acest dosar este Cristian Richicinschi, angajat în cadrul CNA de aproximativ jumătate de an, iar probele care au dispărut sunt, de fapt, 50 de mii de euro și 1 kg de aur care se regăseau în calitate de corpuri delicte în dosarul gestionat de Richicinschi. Acesta a fost, anterior, ofițer de urmărire penală în cadrul Direcției Sud a Departamentului Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, funcția în care a fost angajat la 14 decembrie 2016. 

Conform declarației de avere și interese pentru anul 2016, Richicinschi a încasat aproximativ 20 de mii de lei, fiind angajat în cadrul Direcției Vest, apoi în cadrul Direcției Sud a Poliției de Frontieră. El deține un teren pentru construcții și o 1/4 dintr-o casă, în a cărei posesia a intrat în 1994, de la naștere.

Cristian Richicinschi este fiul lui Iurie Richicinschi, cel care a făcut carieră alături de Marian Lupu, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova. Inițial, Richicinschi a fost șeful pazei de corp a liderului PDM, iar ulterior, din 10 noiembrie 2009, a fost numit, prin decretul președintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

În aprilie 2011, după ce Marian Lupu devine președinte interimar al R. Moldova, Iurie Richicinschi a fost numit consilier pe apărare şi securitate, iar ulterior, a fost angajat în Parlament, fiind consultant principal în cadrul Secției analiză și studiu parlamentar. Pe 23 noiembrie 2013, Iurie Richicinschi  a fost numit prin decretul președintelui Nicolae Timofti în funcția de director adjunct al Serviciului Pază și Protecție de Stat. 

A fost eliberat din funcție în decembrie 2016, tot prin decretul președintelui Nicolae Timofti., fiind astăzi, doctor în drept și lector superior în cadrul Academiei de Administrare Publică, instituție care aparține Guvernului R. Moldova.

Nicolae Timofti i-a acordat gradul special de general- maior lui Iurie Richicinschi în martie 2016

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Iurie Richicinschi a candidat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de deputat, fiind al 26-lea în lista condusă atunci de Marian Lupu, secondat de Vladimir Plahotniuc, actualul lider al PDM. Nu am reușit să discutăm cu Iurie Richicinschi, despre care un membru al familiei, ne-a anunțat că ar fi în concediu, peste hotarele țării. Acesta nu a răspuns la apelurile ZdG, dar nici la sms-ul trimis, prin care l-am anunțat subiectul discuției.

Solicitat de ZdG, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție a confirmat că ofițerul CNA a fost reținut pentru că din dosar ar fi dispărut o sumă de bani și aur, dar a menționat că nu dorește să facă declarații pe marginea cazului până la finalizarea anchetei. „Persoana a primit 30 de zile de arest,. Când va fi finalizată urmărirea penală, vom putea face mai multe declarații”, a precizat Viorel Morari.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Alin

  Iata ca functiile deja numai au mare valoare, daca incalci esti tras la raspundere indiferent de unde ai lucra sau ce pile ai avea. Cred ca cetatenii acestei tari demult asteptau asta.

  • Alex

   chiar crezi in ceea ce ai scris…? spectacol de asa gen in curînd nu va mai prinde la public… de fapt efectul este contrar celui scontat…
   P.S. cazul Triboi, Chirinciuc, Grozavu, 20 judecători, 20 IGP , șeful Fisc, Shor…. de fapt toate … in afara de prostii satului Filat si Platon…. a da si avocatul vedetă

 2. ofindika

  uitati-va la familie , uitativa la familiile celor ce conduc metalferos si tutun ctc, uitati-va cine este ginerele lui snegur si vedeti ce institutie a condus si a dat in ape libere aeroportul si bem-ul, cine este ulinici shor….Stefan nu degeaba lupta contra lor , da voi da-ti vina pe rusi

 3. Yulia

  Omul asta a sustras nenumarate ori bani, de la prieteni,neamuri,cunoscuti,insa la apelurile noastre Domnul Iurie Richicinschi inchidea ochii (lor li se permite) iata poftim,bumerangul se intoarce si te arde drept in frunte!!!
  Bravo Cristiane! Era si de asteptat,locul tau e la duba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *