Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi plecări din sistemul judecătoresc.…

Noi plecări din sistemul judecătoresc. Cererile de demisie a doi judecători cu trecut controversat din cadrul CA Chișinău ar urma să fie aprobate în ședința CSM de astăzi

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, cererile de demisie a doi judecători cu trecut controversat de la Curtea de Apel (CA) Chișinău ar urma să fie aprobate în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre Ghenadie Morozan, ruda lui Plahotniuc, care a ajuns în funcție în 2015, deși președintele Nicolae Timofti i-a respins candidatura, și Iurie Cotruță, care nu a promovat evaluarea Comisiei pre-vetting, ca urmare a retragerii sale din concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ghenadie Morozan – judecătorul „din iad”

Ghenadie Morozan este unul dintre cei opt magistrați numiți „judecătorii din iad”, pentru că a participat la examinarea dosarelor după protestele din 7 aprilie 2009. Potrivit Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 7 aprilie 2009, “pentru prima dată, în istoria modernă a statului R. Moldova, procesele de judecată în privinţa persoanelor reţinute şi bănuite de către poliţie în săvârşirea unor contravenţii şi infracţiuni …, au fost judecate în incinta comisariatelor de poliţie”. În urma anchetei însă, deși a admis 16 din cele 18 demersuri ale procurorilor privind aplicarea arestului preventiv, Morozan a rămas nepedepsit, continuându-și activitatea în cadrul Judecătoriei Râşcani şi până în 2015. 

Candidatura lui Morozan la funcția de judecător al CA, respinsă de președintele Timofti

În martie 2015, Morozan a participat la concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător la Curtea de Apel (CA) Chişinău, fiind numit în funcție printr-un decret semnat de Nicolae Timofti, chiar dacă, anterior, fostul șef al statului i-a respins candidatura. Timofti totuși a fost obligat să semneze decretul de numire a acestuia în funcție, după ce CSM l-a înaintat repetat la Curtea de Apel. 

De-a lungul activităţii sale, Morozan a fost implicat în câteva scandaluri. În octombrie 2012, acesta a semnat o încheiere prin care a anulat ordonanţa emisă de Andrei Pântea, prim-adjunct al procurorului general, prin care acesta dispunea efectuarea unor investigaţii suplimentare pe marginea omorului din Codrii Orheiului, în care a fost implicat actualul deputat PDM, Constantin Ţuţu. Pântea anulase ordonanţa unor procurori care decideau să nu-l învinuiască pe Ţuţu de omor, ci de huliganism. Doar că, Morozan a anulat decizia acestuia, astfel că dosarul a ajuns în judecată fără ca Ţuţu să fie judecat pentru omor. În acea perioadă, rudele persoanei decedate, Alexei Veretca, au protestat la Judecătoria Râşcani faţă de decizia lui Morozan, dar magistratul s-a eschivat şi a evitat să dea explicaţii.

În 2011, Ghenadie Morozan a emis o încheiere prin care obliga procurorul general să decline competenţa pentru efectuarea urmăririi penale şi să fie transmise către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse cauzele penale în privinţa cunoscutului interlop Grigore Caramalac. Pentru această faptă, Morozan a fost sancţionat de Colegiul Disciplinar cu mustrare aspră. 

Judecătorul Morozan a făcut parte din completul care a dispus plasarea proprietarului Bismobil Kitchen, Mihail Șaran, în arest la domiciliu, decizie în urma căreia Șaran a reușit să fugă și să se ascundă într-o casă părăsită de la Durlești. 

Morozan, ruda lui Plahotniuc

Morozan este rudă cu fugarul Vladimir Plahotniuc. Fratele magistratului, Eduard Morozan este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc, lucru confirmat şi de mama judecătorului, care nu neagă că familiile Morozan şi Plahotniuc se află în relaţii de prietenie.

Potrivit Jurnal TV, pentru locuitorii din satul natal al judecătorului nu este un secret faptul că familia Morozan are legături de rudenie cu influentul politician de la Chişinău. Mai mult, fratele judecătorului,  Eduard şi sora oligarhului, Vera, sunt vecini cu Plahotniuc, locuind într-un apartament de 76 de metri pătraţi în blocul de milioane deţinut de familia controversatului om de afaceri pe strada Bulgară, din centrul capitalei.

Iurie Cotruță, unul dintre judecătorii care a dispus  prejudicii de 800 de mii de lei pentru Domnica Manole

Înainte de a ajunge în funcția de judecător la CA Chișinău, Iurie Cotruță a lucrat la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, din anul 1991 până în 2012, când a fost numit judecător la Curtea de Apel Chişinău. Acesta a judecat mai multe dosare controversate, dintre care unul pierdut la CEDO în anul 2006, Republica Moldova fiind obligată să achite peste 21 de mii de euro celor șase reclamanți din dosarul „Macovei și alții contra Moldova”. 

Iurie Cotruță a făcut parte din completul de magistrați al CA care au dispus ca statul să îi achite Domnicăi Manole, fostă judecătoarea la Curtea de Apel Chișinău, prejudicii de 800 de mii de lei, după ce a fost învinuită pe nedrept pentru pronunțarea unei hotărâri care ar fi fost contrare legii, în „dosarul referendumului”. Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de apel depusă de Ministerul Justiției și cererea de apel declarată de Procuratura Anticorupție, menținând neschimbată decizia primei instanțe.

Cotruță, unul dintre magistrații care s-a retras din concursul pentru funcția de membru al CSM

Comisia pre-vetting anunța, în octombrie 2022, despre adoptarea deciziei privind nepromovarea evaluării de către judecătorul la Curtea de Apel Chișinău, Iurie Cotruță, ca urmare a retragerii acestuia din concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Decizia a fost adusă la cunoștința candidatului și CSM, dar nu poate fi publicată ca urmare a refuzului candidatului de a fi făcută publică”, se arată în nota informativă emisă de Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.