Principală  —  IMPORTANTE   —   Niciun CV la Parlament. Ce…

Niciun CV la Parlament. Ce se întâmplă dacă nimeni nu depune dosarul pentru funcția de procuror general interimar

Până la acest moment, niciun pretendent nu și-a depus dosarul la Parlament pentru funcția de procuror general interimar. Anunțul privind demararea procedurii de selectare a candidatului la această funcție de către Parlament a fost lansat ieri, 27 iulie, în zi de sâmbătă. Candiații își pot depune dosarul până mâine, ora 17.00.

Desemnarea candidatului pentru fotoliul de interimar al PG este o procedură nouă, introdusă în legislație la 19 iulie, și presupune că în termen de trei zile după ce eșuează desemnarea unui candidat de către CSP, Parlamentul este cel care propune președintelui țării o candidatură.

Întrebat care este procedura în cazul în care niciun candidat nu depune dosarul, Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a precizat pentru ZdG că „orice deputat sau fracțiune poate face o propunere”, singura condiție e să întrunească numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului.

Dosarele pretendenților la funcția de procuror general interimar trebuie să conțină:

  • scrisoarea de motivare;
  • CV-ul;
  • declarație pe propria răspundere precum că persoana îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a candida la funcția de procuror general.

Pentru a fi eligibil în calitate de procuror general interimar, persoana trebuie să întrunească acelelași condiții ca pretendenții la fotoliul de șef al PG, printre care:

  • are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
  • în ultimii 3 ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
  • în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor;
  • se bucură de o reputație ireproșabilă.

La 26 iulie, după ce procedura de numire a unui procuror general interimar de către CSP a eșuat, Igor Dodon a solicitat Legislativului de a stabili ziua de 31 iulie drept data limită pentru propunerea și desemnarea candidaturii, astfel încât un decret de numire în funcție a unui procuror general interimar să poată semna nu mai târziu de 1 august.

La CSP s-au înscris trei pretendenți la funcția de procuror general interimar: Viorel Morari, fost șef PA, Anatolie Istrate, avocat, și Viorel Radețchi, procuror în Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale.

Procurorul general interimar ar urma să conducă Procuratura Generală până la numirea unui procuror general prin decret prezidențial în urma organizării de către CSP a concursului pentru această funcție.

Funcția de țef al PG a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat. Interimatul este asigurat în prezent de adjunctul desemnat de Harunjen pentru exercitarea atribuțiilor în lipsa sa, Igor Popa.