Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Membrii CSM au aprobat raportul…

Membrii CSM au aprobat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătoarei Viorica Puica

Captură de ecran/Youtube

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat în ședința de marți, 20 februarie, raportul Comisiei de evaluare externă a judecătoarei Viorica Puica.

Așadar, Viorica Puica este a doua judecătoare, în cazul căreia, după promovarea evaluării externe a integrității etice și financiare, CSM a acceptat raportul.

Conform concluziilor raportului, Comisia a conchis, în unanimitate, că judecătoarea Viorica Puica corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate în Legea nr. 65/2023.

CSM menționează că, în timpul apropiat, va examina în ședință raportul Comisiei de evaluare externă cu privire la următoarea candidatură la funcția de judecător – procurorul Sergiu Brigai.

Judecătoarea Viorica Puica a fost numită vineri, 24 noiembrie, de către CSM, în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Candidatura acesteia a fost susținută de toți cei șase membri ai CSM prezenți în ședință, după ce a fost intervievată.

Magistrata Viorica Puica asigura, din 26 august, interimatul funcției de președintă a CSJ, în contextul în care cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva a fost acceptată parțial, iar judecătoarea și-a încetat activitatea.

În primăvara anului 2021, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la CSJ a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Comisia Vetting a anunțat miercuri, 27 decembrie, că a finalizat evaluarea în privința a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), procurorul Sergiu Brigai, judecătoarea Curții Constituționale (CC) Viorica Puica și judecătoare în funcție la CSJ Aliona Miron. Astfel, Comisia a propus CSM ca cei trei subiecți să promoveze evaluarea externă.

CSM urma să examineze în ședință publică dosarele de evaluare recepționate de la Comisie și rezultatele evaluării. Prin hotărâre motivată, CSM poate accepta sau respinge rapoartele de evaluare. De asemenea, CSM poate dispune, o singură dată, reluarea evaluării, dacă va constata circumstanțe de fapt sau erori procedurale, care ar fi putut duce la un alt rezultat al evaluării.

Comisia Vetting va publica rapoartele sale de evaluare pe pagina web www.vettingmd.eu în termen de 3 zile de la adoptarea de către CSM a hotărârilor motivate, cu respectarea măsurilor legate de protecția vieții private a subiecților și a altor persoane vizate în proces.

Aliona Miron, Sergiu Brigai și Viorica Puica au fost evaluați de Comisia Vetting în temeiul prevederilor Legii 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Evaluarea a presupus verificarea detaliată a integrității lor financiare și etice. Pentru evaluarea integrității etice, perioada de analiză este de 10 ani. Comisia verifică dacă subiectul a admis în activitatea sa profesională comportamente arbitrare sau conflicte de interese incompatibile cu funcția deținută.

Pentru evaluarea integrității financiare, perioada de analiză este de 12 ani. Comisia verifică respectarea de către subiect a regimului fiscal și cel juridic de declarare a averii și intereselor personale, modul de dobândire a bunurilor aflate în proprietate sau posesie, precum și cheltuielile legate de întreținerea bunurilor respective și sursele de venit. De asemenea, orice nereguli fiscale care conduc la impozite neplătite care depășesc 5 salarii medii pe economie, în cuantumul stabilit de Guvern, sunt luate în considerare.