Principală  —  IMPORTANTE   —   Maistrul de la „Spații Verzi”,…

Maistrul de la „Spații Verzi”, sectorul Buiucani – unicul învinuit: funcționarul a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit în dosarul „Alunelul” pornit pe neglijență în serviciu a persoanelor publice, soldat cu decesul unui copil

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal, informează că, urmare a investigațiilor efectuate, la 20 iunie 2022, un maistru de defrișare din cadrul Întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în dosarul penal pornit pe neglijență în serviciu a persoanelor publice, soldat cu decesul unei fetițe de un an, produs în Parcul „Alunelul” din capitală.

Potrivit surselor ZdG, este vorba despre maistrul de la „Spații Verzi”, sectorul Buiucani, cu care reporterul Ziarul de Gardă a discutat anterior și care a menționat că „nu știe și nu comentează nimic pe acest caz”.

Petru Carp, maistru „Spații Verzi”, sectorul Buiucani

Anterior, ZdG a scris că Petru Carp a fost unul dintre cei audiați în cadrul anchetei interne a Primăriei. La întrebările reporterului ZdG de atunci referitoare la plopul canadian din care a căzut creanga uriașă, Petru Carp a răspuns: „Nu știu, nu comentez… Nu știu, nu-s la curent…” Apoi a dat vina pe faptul că autorizația de curățare a fost dată cu întârziere de către Agenția de Mediu, fără alte lămuriri.

DETALII AICI: VIDEO/ Decesul unui copil și lanțul birocrației. Anchetă paralelă a ZdG în „Cazul Alunelul”

La 14 mai, o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă mare ce a căzut peste ea dintr-un copac, în Parcul Alunelul din Chișinău. Creanga a căzut peste căruciorul în care se afla fetița. Ea era împreună cu bunica sa, iar părinții participau la un târg din apropiere.

Tot atunci, a fost pornită urmărirea penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane.

„În contextul celor expuse, informăm că, la această etapă a urmăririi penale, procurorii au dispus efectuarea unei expertize biologice a obiectelor de proveniență vegetală, după executarea căreia, cauza penală urmează a fi deferită justiției”, anunță Procuratura Generală.

La două zile de la incident, mai multe persoane au protestat în fața Primăriei municipiului Chișinău, solicitând tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de moartea fetiței de doi ani.

Ulterior, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a inițiat o anchetă internă pe acest caz, iar pe perioada anchetei, Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, va fi suspendat din funcție.

În rezultatul așa-numitei anchete interne a Primăriei, doar directorul Întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a plătit cu funcția, după acest caz fiind demis.

Serghei Carp, șeful demis al Î.M. „Asociația de
gospodărire a spațiilor verzi”

Noi am lucrat toată noaptea înainte de asta, am avut multe avarieri și pe parcursul celei de-a doua zi, și ieri inclusiv. În urma furtunii care a fost. Asta e tot timpul așa, când avem furtuni și calamități naturale cad arbori, arborii verzi, cu părere de rău”, spunea acesta pentru ZdG, cu câteva ore înainte de a fi demis din funcție. El mai preciza că plopul respectiv din care a căzut craca ce a cauzat decesul copilului era verde, dar avea ramuri uscate. Solicitat pentru comentarii după demiterea sa din funcție, Serghei Carp nu a mai dorit să facă declarații.

Nu este primul caz în Chișinău când oamenii mor striviți de copaci. Ziarul de Gardă a realizat o anchetă paralelă cu cea a autorităților și vă prezintă verigile slabe dintr-un lanț al birocrației și indiferenței, care s-a soldat cu moartea unui copil, într-o zi senină de primăvară.

VIDEO/ Defrișări fără întocmirea actelor, rude angajate și muncitori impuși să lucreze în gospodăriile șefilor. Dezvăluirile unor actuali și foști angajați de la „Spații Verzi”