Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosar penal și suspendări din…

Dosar penal și suspendări din funcție. Detalii despre cazul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă într-un parc din Chișinău

Autoritățile de la Chișinău au inițiat o cauză penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, după ce o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă ce a căzut peste ea dintr-un copac. Incidentul s-a produs sâmbătă, 14 mai, în Parcul „Alunelul” din capitală.

La două zile de la incident, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a inițiat o anchetă internă pe acest caz, iar pe perioada anchetei, Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, va fi suspendat din funcție.


Solicitat de Ziarul de Gardă, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), a declarat că pe acest caz a fost dispusă o cauză penală și că dosarul a fost transmis Procuraturii.

„A fost dispusă o cauză penală. Se investighează sub aspectul omorului din imprudență. Procurorii sunt cei care o să dea o calificare – dacă e neglijență, dacă e imprudență și multe altele, inclusiv în activitatea de serviciu a unora. Nu putem să spunem că este cineva bănuit, bănuit este de atunci de când este chemat la Procuratură și i se înaintează un statut. Deocamdată se examinează fapta (…). Este foarte riscant din prima zi să înaintezi cuiva statutul de bănuit, deoarece statutul de bănuit nu poate dura mai mult de 60 de zile și în momentul în care timp de 60 de zile tu nu ai putut să demonstrezi ceva, dar mai nevoie de documentat anumite aspecte, în cazul respectiv, persoanei i se ridică statutul și tu nu mai poți să-l înaintezi încă o dată în procedură (…). Este prematur să vorbim despre calificarea unei instituții sau unor persoane să le dăm un calificativ. Acest lucru o să se întâmple doar după ce vor fi efectuate câteva expertize, inclusiv expertiza asupra copilului respectiv, expertiza asupra copacului. După ce vor fi finalizate expertizele, abia atunci noi vom putea vorbi despre cine și cum trebuia să reacționeze și să întreprindă acțiunile”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Într-un comentariu pentru ZdG, Oleg Afanasii, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, a precizat că dosarul penal a fost pornit în baza articolului 329 alineatul (2) a) – neglijența în serviciu, acțiuni care au provocat decesul unei persoane.

Oleg Afanasii susține că procurorul general interimar, Dumitru Robu, va decide astăzi ce instituție urmează să gestioneze dosarul respectiv.

„Cauza a fost pornită de Inspectoratul General al Poliției, însă articolul 329 ține de competența Centrului Național Anticorupție, dar astăzi se va decide a cărei instituție este competența să gestioneze dosarul. Procurorul general interimar are competența de a dispune efectuarea urmăririi penale unui alt organ. Conform legislației, organul dacă nu este competent să efectueze urmărirea penală, în trei zile cauza se va transmite procurorului general interimar pentru a o trimite organului competent. Astăzi se va decide unde va fi trimisă. Cauza penală a fost pornită sâmbătă. Dosarul a fost retras de la Poliție… Neglijența în serviciu este o infracțiune la investigarea căreia trebuie de aplicat la cadrul normativ pe care trebuia să-l cunoască factorii de decizie. Cu siguranță vor fi audiate persoanele responsabile de locația respectivă. De regulă, asemenea cazuri sunt complexe”, a spus Oleg Afanasii.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău, la două zile de la incident, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a menționat faptul că Municipalitatea a deschis o anchetă internă, iar timp de trei zile responsabilii din cadrul Primăriei municipiului Chișinău vor trebui să prezinte un raport pe acest caz.

Totodată, Ceban a anunțat că Serghei Carp, directorul Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a fost suspendat din funcție.

„Suntem foarte îndurerați de tragicul accident care s-a produs sâmbătă și aducem condoleanțe familiei. În astfel de situații trebuie să ne unim eforturile. Avem mii de copaci în oraș care necesită urgent defrișați, chiar dacă acești copaci la prima vedere par să fie sănătoși, unele crengi trebuie imediat înlăturate, deoarece în urma vânturilor puternice, așa cum s-a întâmplat sâmbătă seară, când au fost doborâți mai mulți copaci și crengi, serviciile au lucrat practic toată noaptea. Rog ca echipa Primăriei, împreună cu Agenția de Mediu, să facem front comun, pentru ca, pe de-o parte să depistăm toți arborii și imediat să avem susținerea specialiștilor de mediu pentru a interveni prompt. Această inventariere este făcută, vom reveni cu detalii un pic mai târziu. Sunt foarte multe solicitări depuse astăzi la Agenția de Mediu și rog în regim prioritar să fie examinate.

Totodată, echipe specializate în fiecare sector să analizeze minuțios, în primul rând, ogrăzile grădinițelor, școlilor, instituțiilor sociale, ogrăzi, zone verzi, străzi și trotuare. A fost deschisă o anchetă internă, iar în trei zile am dispus să fie prezentat un raport pe caz. Deci, responsabilii, până miercuri, rog să fie prezentate toate datele referitor la incident (…). Domnul viceprimar Ilie Ceban, domnul viceprimar Fadei Nagacevschi, am primit mai multe documente și în contextul acestor circumstanțe, așa cum spuneam, ancheta internă se va desfășura timp de trei zile, rog ca în această perioadă, conducerea Asociației Gospodărie a Spațiilor Verzi să fie înlăturată de la procesul de gestiuni și nemijlocit suspendarea din funcție a directorul în această privință. Rog să fiu informat personal despre anchetă”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

Sâmbătă, 14 mai, o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă mare ce a căzut peste ea dintr-un copac, în Parcul Alunelul din Chișinău. Creanga a căzut peste căruciorul în care se afla fetița. Ea era împreună cu bunica sa, iar părinții participau la un târg din apropiere.