Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Maia Sandu: "Apelul meu este…

Maia Sandu: „Apelul meu este să ripostați la orice tip de abuz de natură să afecteze independența justiției”

„La această oră, judecătorii s-au reunit într-o adunare generală. La două decenii de la adoptarea legislației care a pus temelia Puterii judecătorești în Republica Moldova, constatăm însă că am ajuns într-un impas, în pofida mai multor reforme din ultimii ani”, a menționat ex-ministra Educației, Maia Sandu.

„Pentru ca schimbările să fie autentice, e nevoie de o asumare comună, responsabilă a transformării sistemului și de participarea fiecărui judecător la aceasta:

− La numirea în funcție a judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să verifice minuțios integritatea fiecărui candidat. Acest fapt va permite curățarea sistemului.
− Judecătorii să fie evaluați și promovați în baza criteriilor aprobate de CSM, iar deciziile de promovare să fie motivate. „Performanța contează!” – acest principiu va aduce meritocrația în sistem.
− Judecătorii să fie responsabilizați prin proceduri disciplinare în situațiile în care adoptă hotărâri cu încălcarea obligației de abținere și participă în ședințe, deși se află în relații apropiate cu una dintre părți.
− Curtea Supremă de Justiție să curme practica păguboasă când un judecător participă la examinarea aceluiași dosar și în instanța de fond, și la CSJ. Deseori, acestea sunt dosare în care unei persoane sau firme i s-au acordat cu ușurință și nemotivat milioane de lei din bugetul public.
− Să fie organizate concursuri autentice pentru funcțiile vacante în sistem. Situațiile în care avem un singur candidat pentru o funcție atât de importantă, precum cea de președinte al CSJ, sunt de-a dreptul ridicole și ofensatoare. Ce să înțeleagă societatea când, de exemplu, funcția de vicepreședinte al CSJ este vacantă de aproape un an? Că judecătorii nu îndrăznesc să participe la concurs sau că așteaptă „binecuvântare” de la o forță situată deasupra sistemului?”, a enumerat Sandu.

Totodată, Maia Sandu s-a referit și la cazurile de achitare a torționarilor din aprilie 2009 și la spălarea prin legalizare a miliardelor de dolari din afara țării. „Sunt cazuri în care „o mînă spală pe alta” şi în care, de facto, judecătorii au fost complici la crime. Nimeni nu a răspuns pentru aceste fapte. Mai grav este că unii dintre acei judecători sunt şi astăzi în funcție sau chiar au fost promovați. Și toate acestea, cu implicarea politicului și cu protecție politică.

Exemplul României ne arată că eliminarea corupției din sistemul judecătoresc a fost posibilă doar atunci când clasa politică a decis să își retragă controlul asupra Puterii judecătoreşti. În egală măsură, însă, îi îndemn şi încurajez pe judecători să nu aștepte pînă cînd cei de la putere vor decide că a venit ziua în care să lase justiția să lucreze liber”.

La sfârșit, Maia Sandu a menționat: „Apelul meu este să ripostați la orice tip de abuz de natură să afecteze independența justiției, să responsabilizați Consiliul Superior al Magistraturii – până la cereri de revocare din funcție – pentru hotărârile ce țin de cariera judecătorilor și administrarea ineficientă a sistemului. Şi, poate cel mai important, să nu mai permiteți politicului să se folosească de Dumneavoastră pentru a fura oamenii și statul. Doar așa veți face un prim pas pentru a recâștiga încrederea și respectul cetățenilor”.