Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mai mulți angajați la Procuratura…

Mai mulți angajați la Procuratura Anticorupție, dar nu mai mulți procurori. Guvernul susține un proiect de lege, propus de un grup de deputați, care prevede alocarea a peste 100 de milioane de lei Procuraturii

Sursa: ZdG

Guvernul a susținut miercuri, 31 ianuarie, inițiativa legislativă a unui grup de deputați, prin care se propune modificarea hotărârii Parlamentului cu privire la aprobarea numărului de personal al Procuraturii Anticorupție (PA). Mai exact, se propune majorarea numărului de angajați cu 54 de persoane, de la 144, la 198. Totuși, numărul procurorilor anticorupție va rămâne același, urmând să fie angajați mai mulți ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigații și specialiști principali.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Justiției, avizul generalizat al Guvernului a fost prezentat de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, „care susține plenar necesitatea implementării acestei inițiative în contextul reformei justiției și combaterii corupției”.

„Proiectul are drept scop fortificarea și consolidarea capacității Procuraturii Anticorupție, în vederea completării structurii organizatorice și a personalului, urmare a delimitării competențelor dintre Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Acest lucru va asigura investigarea mai eficientă și profesionistă a cauzelor de corupție mare și dotarea instituției cu resurse suplimentare.

Astfel, reieșind din volumul de muncă, complexitatea cauzelor, capacitățile organizaționale, umane, de expertiză, financiară s-a propus majorarea numărului efectivului de la 144 – la 198 de persoane.

Fortificarea Procuraturii Anticorupție este unul dintre angajamentele asumate de Republica Moldova în parcursul său de integrare europeană și derivă din mai multe documente de politici, inclusiv Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025”, notează Ministerul Justiției.

Implementarea proiectului va necesita alocarea mijloacelor financiare de la bugetul de stat pentru anul 2024 în sumă totală de 103 352 200 de lei. Astfel, pentru întreținerea personalului Procuraturii Anticorupție cu efectivul total de 198 de unități de personal vor fi necesare cheltuieli în sumă de 67 386 200 de lei anual (inclusiv contribuții de asigurări sociale), iar 35 966 000 mii lei vor fi distribuiți pentru „cheltuieli logistice”.

În prezent, efectivul Procuraturii Anticorupţie este format din 144 de unități de personal cu un fond anual de salarizare în sumă de 35 073 700 de lei, dintre care:

  • 59 de unități de personal deţin funcțiile de procuror (1 procuror-şef şi 6 procurori – şefi adjuncţi);
  • 30 de unități de personal dețin funcțiile de ofițeri de urmărire penală și de investigaţie;
  • 55 de unități de personal sunt atribuite pentru funcțiile publice de execuție și de personal auxiliar.

Proiectul de lege înregistrat în Parlament marți, 30 decembrie, de trei deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS):

PA nu va mai avea responsabilitatea să conducă urmărirea penală pe dosarele de corupție mică și medie, instrumentate de Centrul Național Anticorupție (CNA). Acestea vor fi conduse de specialiștii din procuraturile teritoriale. Proiectul de lege care are drept scop „prevenirea tergiversării procedurilor judiciare” a fost adoptat luni, 31 iulie, de Parlament.

Astfel, PA va investiga cazurile de corupție la nivel înalt. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat vineri, 24 noiembrie, în a doua lectură, de 60 de deputați.

Documentul prevede modificarea Codului de procedură penală, astfel încât PA să fie abilitată să investigheze infracțiunile de corupție săvârșite de funcționarii de nivel înalt.

Mai exact, este vorba despre infracțiunile săvârșite de persoanele al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituția R. Moldova sau care sunt învestite în funcție, prin numire sau alegere, de către Parlament, președintele R. Moldova sau Guvern, excepție fiind primarii, viceprimarii și consilierii locali. Printre persoanele vizate de aceste modificări legislative sunt președintele țării, deputați, miniștri, procurori, judecători, conducători ai autorităților administrative centrale sau ai instituțiilor subordonate Guvernului și Parlamentului etc.