Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații au prelungit cu încă…

Magistrații au prelungit cu încă 30 de zile arestul în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir și șefului suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru

A fost prelungit arestul preventiv cu încă 30 de zile în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir și șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru. În privința ex-ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, arestat în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI, magistrații au păstrat măsura de arest la domiciliu. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, joi, 30 septembrie.

Vineri, 1 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău vor examina cauza în fond. Ședința este programată cu începere de la 13:00. Așa cum Ziarul de Gardă a anunțat anteriorjudecător raportor pe dosar este magistratul Denis Guzun. Detalii aici.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă purtătorul de cuvânt al PCCOCS Emil Gaitur ne-a comunicat că instanța de judecată a dat curs solicitării procurorilor PCCOCS și a prelungit măsura arestului preventiv în privința a doi inculpați în dosarul angajărilor fictive la Inspectoratul General al Poliției – președintele asociației FEA, Dorin Damir, și șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru.

Potrivit PCCOCS, în privința lui Alexandru Pînzari, fostul șef al IGP, magitrații au menținut măsura preventivă aplicată anterior – interdicția de părăsire a localității.

La 23 septembrie curent, reprezentanții Judecătoriei Chișinău au publicat date despre repartizarea dosarului în care Damir, Pînzari și Cojocari sunt învinuiți de abuzul de putere sau abuzul de serviciu, însă nu au anunțat numele magistratului în procedura căruia a fost repartizată cauza.

Surse ale ZdG ne-au comunicat atunci că dosarul în care Dorin Damir, președintele FEA, Alexandru Pînzari, ex-ministru al Apărării, dar și Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți, sunt bănuiți de abuz în serviciu, a fost repartizat spre examinare în procedura judecătorului Denis Guzun.

Dosarul în care președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, actualul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru și ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari sunt învinuițe de abuzul de putere sau abuzul de serviciu a fost trimis în judecată la 23 septembrie 2021. Procurorii au anunțat oficial despre acest fapt abia a doua zi, după ce ZdG a publicat informația cu privire la repartizarea dosaruluiDETALII AICI

Damir – în arest în izolator, iar Pînzari – în arest la domiciliu

La 13 septembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondat recursul avocatului lui Damir și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care în privința lui Damir continuă să fie aplicat arestul preventiv în izolator, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Recursul de la Apel a venit după ce la 2 septembrie, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana a prelungit arestul cu încă 30 de zile în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir.

Pe 7 iulie curent , Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

La 6 iulie curent, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal. DETALII AICI

La 13 septembrie curent, magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat și respins recursul procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) care au solicitat schimbarea de arest în privința ex-ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, din arest la domiciliu în arest în izolator. DETALII AICI