Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE TEXT/ Avocații lui Platon:…

LIVE TEXT Avocații lui Platon: Banii de la BEM au ajuns la Plahotniuc

Avocații Ana Ursachi și Ilia Novikov susțin o conferință de presă cu tema „Ultimele detalii în cazul omului de afaceri Veaceslav Platon”.

Ilia Novikov spune că scopul echipei de juriștii care reprezintă interesele lui Platon este ca acesta să iasă viu din penitenciar.

Referitor la cererea de extrădare înaintată de Procuratura din R. Moldova autorităților din Ucraina, Novikov afirmă că în textul acesteia sunt indicate numele din ambele pașapoarte deținute de inculpat, Veaceslav Platon și Veaceslav Kobalev.

Ursachi consideră că prin plasarea lui Platon în aceste condiții, Plahotniuc ar vrea genereze un act de suicid. Ursachi afirmă că demersurile de rigoare privind condițiile de detenție au fost sesizate la instituțiile de resort.

Potrivit apărătoarei, Platon este plasat într-o cameră situată în subsolul Penitenciarului nr. 13, unde nu are obiectele de igienă. Ursachi susține că în cameră nu pătrunde lumina, aceasta este plină de mucegai, dar și că rudelor nu li se permite să-i transmită lucrurile necesare.

Ana Ursachi menționează că Veaceslav Platon solicită, printr-o cerere publică, să fie audiat,  ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Aceasta a enunțat subiectele la care Platon poate să facă declarații și la care deține informații, inclusiv probe ce demonstrează că principalul beneficiar al banilor de la BEM este Vladimir Plahotniuc.

„Nu se investighează furtul miliardului, dar o presupusă tranzacție de 80 de milioane de dolari. Din această sumă, procurorii  au găsit, în ghilimele, 49 de milioane de dolari, în baza declarațiilor incoerente ale lui Ilan Șor.”, afirmă Ana Ursachi.

Ursachi: Platon declară că a fost transportat în Moldova cu un avion privat, o aeronavă de lux, cu 12 locuri. Astfel de avioane dețin în proprietate Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Ana Ursachi spune că mărturiile depuse ieri de Platon vor fi publice mai devreme sau mai târziu. Acesta a vorbit despre ex-guvernatorul Dorin Drăguțanu, implicat în evenimentele din noiembrie 2014, când au fost scoase sumele de bani din BEM. Platon a făcut declarații și despre implicarea lui Ilan Șor. Ana Ursachi afirmă că Veaceslav Platon este un martor important.

Ilia Novikov, avocat din F. Rusă, a declarat că reprezintă apărarea lui Platon din 29 august. Acesta a menționat că pașaportul ucrainean găsit la Platon era veridic, deci extrădarea sa generează semne de întrebare.