Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un nou mesaj din…

VIDEO Un nou mesaj din partea magistraților CC: ,,Judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția R. Moldova, indiferent de presiunile exercitate”

Magistrații Curții Constituționale au înaintat un mesaj de îngrijorare către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei și întregului corp dimplomatic acreditat în Republica Moldova despre atacurile ce s-au îndreptat spre Înalta Curte în ultima perioadă din partea unor actori politici.

Președinta CC, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă, a trecut în revistă toate evenimentele ce s-au produs legate de activitatea Înaltei Curți, inclusiv destituirea lui Vladimir Țurcan din funcție și numirea acestea în fruntea instituției.

Astfel, Domnica Manole susține că după numirea acesteia în calitate de președintă a CC, instituția este supusă unor atacuri și ,,înalți demnitari de stat, inclusiv președintele Igor Dodon, au lansat declarații de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali”.

,,Pe 23 aprilie, având în vedere discuția telefonică din 9 aprilie 2020, dintre pe atunci președintele CC Vladimir Țurcan și Igor Dodon și confirmarea faptului că această discuție a avut ca obiect o cauză pendinte la CC, plenul Curții a constatat că domnul judecător Vladimir Țurcan s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din exterior asupra lui precum că și nu s-a asigurat de păstrarea secretului deliberării judecătorilor dispuse expres de lege”, a menționat președinta CC.

,,Astăzi am decis să informăm despre situația extrem de complicată ce poate afecta activitatea Curții Constituționale. După 23 aprilie, Curtea Constituțională și judecătorii Curții au devenit ținta unor atacuri mediatice. Înalți demnitari de stat, inclusiv președintele Igor Dodon, au lansat declarații de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul CC și să descrediteze judecătorii Curții.

Judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova și vor rămâne la fel de independenți și imparțiali în pronunțarea hotărârilor și a deciziilor, indiferent de presiunile exercitate asupra noastră”, a declarat Domnica Manole.

Luni, 4 mai, plenul Curții Constituționale a sesizat Procuratura în legătură cu informațiile despre presupusele intimidări la adresa unor judecători ai Curții.

Anunțul despre sesizarea Procuraturii a fost făcut săptămâna trecută de către președinta CC, Domnica Manole. Aceasta a precizat atunci că instituția își rezervă dreptul să sesizeze și instituțiile internaționale: „Unii judecători au sesizat plenul cu privire la presupuse acțiuni de intimidare și filaj asupra lor. În baza acestor declarații și în baza declarațiilor apărute în mass-media privitor la eventuale acțiuni de presiune, intimidare, filare ilegală, ba chiar că viața acestor patru judecători ar fi în pericol, CC a decis de a sesiza procurorul general pentru a investiga acțiunile invocate de unii judecători ai CC și informațiile apărute în presă. Totodată, în calitate de președinte al CC, declar că CC își rezervă dreptul de a sesiza Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine în R. Moldova, inclusiv Delegația UE, pentru a scoate în evidență presiunile publice, intimidările la care sunt supuși în prezent judecătorii ei. 

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale. În locul acestuia, pentru un termen de trei ani, a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole. 

Potrivit hotărârii CC cu privire la destituirea lui Vladimir Țurcan, decizia a fost luată în urma demersului din 21 aprilie 2020, semnat de către judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

„Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere” – este precizat în hotărârea luată de CC la 23 aprilie.